FOTO I VIDEO/TABLET RAČUNAR PREDSTAVLJEN U SAN FRANCISKU

Pogledajte kako izgleda 'ajped 2'

Arhiva03.03.11, 09:18h

Na specijalnom događaju u San Francisku, kompanija "Epl" sinoć je predstavila dugo iščekivani "ajped 2", nasljednika popularnog uređaja koji se pojavio u aprilu 2010. godine. Glavne novine koje odvajaju novi "ajped" od starog su sjajno urađena kamera, brži procesor i grafika... Ukratko, skoro sva nagađanja ispostavila su se tačnim u ovom slučaju.

iPad 2

Iako niko nije očekivao da će predstavljanje novog "ajpeda" voditi Stiv Džobs, čelni čovjek "Epla", to se ipak desilo. Vidno mršaviji Džobs, rekao je ovaj događaj jako bitan.

- Dugo smo radili na ovom proizvodu, nisam želio ovo da propustim.

U uvodnom dijelu prezentacije, Džobs je rekao da je "Epl" do sada imao tri proizvoda koji su bili prekretnica - "ajpod", "ajfon" a zatim i "ajped".

Posljednji od njih, lansiran prije nešto više od godinu dana i prodat je u 15 miliona primeraka. To čini da "Eplov" udio na tržištu tableta bude čak 90 posto. Zbog toga, 2010. godina bila je, bar za ovu kompaniju, godina "ajpeda".

Srce "ajpeda 2" čini 1.2 GHz dual-core Epl A5 procesor, što je malo pojačanje u odnosu na "ajped" koji je imao 1GHz A4.

Stiv Džobs kaže da je dvostruko brži od prethodnog procesora, a da da su grafičke performanse devet puta brže.

- Grafika na ovom uređaju je čudesna - istakao je u svom stilu Džobs, koji se pojavio na prezentaciji i pored nedavnog boravka u bolnici.

"Ajped 2" ima pednju i zadnju kameru, sa mogućnošću upotrebe "FaceTime" video četa, poput "ajfona 4", i brojnih drugih aplikacija.

Takođe, tanji je i lakši od prethodnika - težak je 590 grama i "debeo" 0,9 centimetara. Originalni "ajped" imao je 730 grama i 1,3 centimetra. Baterija nominalno traje 10 sati, kao i kod prvog modela.

(BLIN MAGAZIN/ma)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook