EVAKUACIJA DRŽAVLJANA SRBIJE IZ LIBIJE

Zbog nevremena, ukrcavanje na brod 'Sveti Stefan 2' sutra

Arhiva27.02.11, 21:28h

Ukrcavanje na brod "Stefan Stefan 2" u Ras Lanufu odloženo za sutra zbog nevremena. Na brodu oko 300 srpskih državljana. Turski brod sa 24 srpska državljana, koji je isplovio iz Bengazija, trebalo bi u ponedjeljak da stigne u Beograd.

brod Sveti StefanŽeljko Stamatović iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore rekao je da je ukrcavanje putnika na crnogorski feribot "Sveti Stefan 2" u libijskoj luci Ras Lanuf odloženo za sutra zbog nevremena. I neimenovani predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije rekao je agenciji Itar-Tas da je loše vrijeme "odložilo evakuaciju za 28. februar".

Stamatović je rekao da ionako stupa na snagu policijski čas, tako da brod mora da sačeka do ujutru kada će, kako se nada, vremenski uslovi biti povoljniji. Crnogorski brod uplovio je jutros u luku Ras Lanuf, ali zbog vremenskih uslova putnici nisu mogli da se ukrcaju na brod, iako je brod dobio dozvolu libijskih vlasti.

Stamatović je dodao da je dobra vijest što u Ras Lanufu funkcionišu sve lučke službe. Brod "Sveti Stefan 2" je iz Luke Bar isplovio prije tri dana, a zakupila ga je jedna ruska kompanija za koju u Libiji rade građani iz više država regiona.

Na feribotu se, kako se navodi, nalaze predstavnici te ruske kompanije, kao i ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Zamjenik premijera i ministar unustrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je iz Bengazija isplovio turski brod za Marmaris, na koji su se ukrcala 24 državljanina Srbije, koji bi trebalo, uz pomoć konzulata Srbije, u ponedjeljak da stignu u Beograd. Prema njegovim riječima, u Tripoliju je ostalo još oko 40 ljudi koji su zainteresovani da se evakuišu u Srbiju ili druge krajeve Evrope.

Podsjetivši da "Jat" ima redovnu liniju za Libiju, Dačić je naglasio da će, ukoliko bude potrebno, biti organizovan i još jedan specijalni let.

Ministar je ukazao da se evakuacija srpskih građana uspešno privodi kraju, imajući u vidu težinu akcije, kao i činjenicu da jedan broj naših građana nije bio u Tripoliju, već u unutrašnjosti zemlje.

- Najvažnije je da nijedan srpski građanin nije povrijeđen ili izgubio život - istakao je ministar policije, koji rukovodi vladinim Štabom za evakuaciju, u kome su i ministri spoljnih poslova i odbrane.

Sinoć stiglo 36 srpskih državljana

JAT avionAvion "Jat ervejza" sinoć je iz libijskog grada Sebhe dovezao u Beograd još 36 državljana Srbije, a zajedno sa njima i oko 20 državljana Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Ukrajine. Pored članova porodice, putnike su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali Dačić, predsjednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut.

Putnici koji su se sinoć vratili u Beograd istakli su da nisu imali problema prilikom povratka, osim čestih kontrola na putu. Miodrag Čelebić je objasnio da su tri grupe radnika bile na jugu zemlje, gdje je situacija znatno mirnija nego na sjeveru, navodeći da su domaćini bili "uljudni i ljubazni, kao i uvijek do tada".

"Često su nas zaustavljaji i kontrolisali, ali nismo imali problema'', izjavio je jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Obrad Knežević, koji već tri godine radi za jednu libijsku firmu, rekao je da radnici nisu bili u opasnosti od sukoba, ali da je "psihološki situacija bila teška".

Od izbijanja sukoba u Libiji, avionima "Jata" dosad je evakuisano ukupno oko 500 državljana Srbije.

(RTS, BLIN MAGAZIN/ma)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook