GDJE SU I ŠTA RADE BH. FUDBALERI IZ DEVEDESETIH GODINA

Rudari, konobari, taksisti, kontrolori u Grasu, vlasnici kafića, treneri...

Arhiva13.02.11, 17:12h

Samo se za rijetke od njih zna gdje, ustvari, žive i čime se bave. Bila je to generacija izrasla u ratnim i postratnim godinama, možda mnogima bolje poznata nego današnja.

fudbal blato

Bilo je to vrijeme kada su svi trčali na stadione, kada je većina (ne samo fudbalski zaljubljenici) znala prvi sastav Želje, Sarajeva, Čelika, Slobode...

Stadionima su se prolamala imena poput Nermina Vazde, Hadisa Zubanovića, Jasmina Memiševića, Amara Ferhatovića, Džeme Smječanina, Mirsada Dedića, Enesa Mešanovića...

Blistave karijere

Tragajući za ovim informacijama, naišli smo na veoma zanimljive životne priče. Mnogi od njih bave se poslovima u kojima bi ih njihovi fanovi nekada teško zamislili, a rijetki su zaista profitirali od nogometne slave.

Elvir Bolić, Mirza Varešanović, Muhamed Konjić, Mirsad Hibić, Elvir Baljić, Emir Granov uspješno su pokrenuli privatne biznise. Granov je već godinama vlasnik ugledne modne kuće "Granoff", a zajedno s Bolićem izgradio je na Šipu apartmansko naselje "Bolgrano", u kojem žive brojni poznati sportisti i muzičari.

- Sve što sam stekao u nogometu, uložio sam u biznis. Ipak, u sportu nije tako lako napraviti uspjeh kako mnogi misle. U nogometu, kao i u drugim sportovima, uspijevaju uporni i tvrdoglavi. Za veliku karijeru potrebno je dosta sreće, a talent je u drugom planu - kaže Granov.

Nekadašnji nogometaš Real Madrida Elvir Baljić u Istanbulu je vlasnik nekoliko mjenjačnica, a zarađeni novac uložio je i u nekretnine u Turskoj, Sarajevu i Dubaiju.

Navijači Želje rado se prisjećaju šampionske generacije 1997/1998, a sačinjavali su je: Adnan Gušo, Bulent Biščević, Adin Mulaosmanović, Jasmin Hurić, Edin Kunić, Rusmir Burek, Nermin Fatić, Hadis Zubanović, Dželaludin Muharemović, Almir Gredić, Nermin Vazda, Miroslav Kružik, Adnan Pehlivanović, Kemal Buljubašić, Edin Šopović i Alen Kurt.

Uspjeh i poraz

Gušo, Biščević, Muharemović i Zubanović i danas obavljaju različite poslove u timu s Grbavice. Popularni Zuban, čiji se gol protiv Sarajeva na Koševu 1998. još prepričava, uspješan je u privatnom biznisu. Vlasnik je apoteke, a radi i kao nogometni menadžer.

Čiča, kako su odmila saigrači i navijači zvali Mulaosmanovića, radio je kao konobar i na tomboli, a trenutno trenersku karijeru gradi u mlađim kategorijama Želje. Kunić radi u firmi "Tondach", dok je Fatić već šest mjeseci kontrolor u GRAS-u.

- Tanka je linija od zvijezda do zaborava. Da sam imao malo sreće, mogao sam potpisati ugovor s nekim stranim klubom i osigurati sebi egzistenciju. Nažalost, desilo se suprotno. Nije mi teško raditi ovaj posao. Najbitnije je da pošteno radim - kaže Fatić.

Burek i Pehlivanović rade u Centralnoj banci BiH, dok je Gredić, jedan od direktora unutar UniCredit banke Sarajevo. Šopović, kao i bivši golgeter Želje Vazda, uspješno se bave ugostiteljstvom, dok je Kurt zaposlen u Domu mladih. Kružik se, nakon što je okačio kopačke o klin, posvetio poslu u policiji i u MUP-u gradi uspješnu karijeru.

Braća Amar i Nidal Ferhatović slovili su za velike nade Sarajeva i bh. nogometa. Stariji Amar ostvario je više uspjeha, ali sada su se obojica posvetila privatnom biznisu i vlasnici su fast-fuda "Fan" na Baščaršiji.

Jasmin Memišević rudar


Ljubitelji nogometa u našoj zemlji dobro se sjećaju golova i prodora Jasmina Memiševića. Upravo je njegov transfer iz Čelika u Željezničar bio jedan od najvećih poslijeratnih u BiH. Nezaustavljivo snažno lijevo krilo s posebnim osjećajem za gol, godinama je bio velika prijetnja golmanima u najjačoj bh. ligi. Nakon završetka aktivnog igranja, životni put odveo ga je u okno Rudnika Breza, gdje i danas radi.

Sanin Mešić konobar


Bivši nogometaš Želje Sanin Mešić imao je izuzetno zanimljiv životni put. Igrao je za tim s Grbavice u Kupu UEFA protiv Njukastla. Njegova slika krasila je naslovnice novina u našoj zemlji i svi su ga vidjeli u dresu ovog engleskog kluba.

Ipak, uslijedio je angažman u Japanu. No, Mešića je život vratio u Sarajevo. On i njegova supruga Selma očekuju uskoro rođenje kćerke.

- Već tri godine radim u "Aquariusu" kao konobar. Čovjek nikada u životu ne zna šta će mu se desiti. U Japanu sam mogao ostati još nekoliko godina i zaraditi dosta novca, ali nisam mogao izdržati pritisak - kaže Mešić.

Elkaz taksira

Kemal Elkaz bio je ljubimac navijača bordo tima, ali i najvjernijih ljubitelja splitskog Hajduka. Već devet godina Elkaz taksira u Sarajevu, a štand mu je u ulici Koševo.

- Nakon aktivnog igranja želio sam se okušati kao menadžer, ali sam brzo odustao. Kao taksisti, nije mi loše. Nekada se manje, a nekada više zaradi. Najbitnije je da sam svoj gazda - kaže Elkaz, koji vozi plavog "golfa IV".

Mešanovićev razuzdani život

Za mnoge nogometaše kocka i razuzdan život bili su fatalni pa sada jedva sastavljaju kraj s krajem. Rasnom napadaču Alenu Mešanoviću predviđali su veliku karijeru. Ipak, obilježili su je alkohol i kocka. Ovaj fudbaler znao je za jednu večer u kasinu prokockati godišnju zaradu!

Treneri u omladinskim pogonima

Brojni bivši nogometaši, nakon što su okačili kopačke o klin, ostali su u nogometu i sada rade u omladinskim pogonima. Almir Zeka Turković i Dženan Uščuplić su u Sarajevu, Haris Alihodžić, Admir Adžem, Fadil Žerić i Samir Mekić u Željezničaru, Džemo Smiječanin u vogošćanskom Unisu, Enes Mešanović i Dženan Hošić pokrenuli su svoje privatne škole nogometa, Mirsad Dedić je trener golmana prve ekipe tuzlanske Slobode...

 Avaz/DEPO/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook