DEPO ISTRAŽIVANJE/ CRNO TRŽIŠTE U BIH

Uputstvo za naivne - kako prepoznati 'lažnjake'

Arhiva16.01.11, 11:00h

Gucci naočale za 10 KM, Louis Vuiton torbica za 50 KM... "Lažnjaci" su preplavili domaće tržište. S obzirom da smo tranzicijska zemlja sa niskim životnim standardom, "lažnjaci" su najjednostavniji način da budemo ukorak sa svjetskim trendovima. No je li priča zaista tako bezazlena?

zene kupovina torba

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

Bosna i Hercegovina kao tranzicijska zemlja sa niskim životnim standardom nije ciljno tržište velikih modnih kuća. Iz tog razloga nemamo ni "fancy" butike poznatih kreatora sa astronomskim cijenama koje su simbol potrošačkog društva. Međutim, kada se prohoda ovdašnjim ulicama, ne mogu se ne primjetiti ljudi "obučeni u marke". Louis Vuitton torbice, Gucci naočale, Armani odijela… Otkud?! Riječ je, naravno, o “lažnjacima”, većinom proizvedenim u Meki krivotvorina - Kini.

Dobavljači tu robu najčešće kupuju na pekinškom Silk marketu, jednom od najpoznatijih prodajnih mjesta lažne robe u svijetu. Silk market prostire se na tri sprata, u prizemlju su koža i galanterija, na 1. i 2. spratu odjeća i obuća, a na trećem se prodaju lažni satovi i modni detalji.

Lažna markirana roba dostupna je i kod nas na svakom koraku i mi smo većinom itekako svjesni da za 10 KM nismo kupili original Gucci naočale, a da original Louis Vuiton torbica ne košta 50 KM.

lazne dizajnerske torbeNije puno bolja situacija ni na hrvatskom tržištu. Ponukani ovom temom, novinari Globusa istraživali su “kako prepoznati lažnjake” te, između ostalog, došli do podataka da je samo prošle godine hrvatska Carina imala posla sa sumnjivom robom koja je preplavila hrvatsko crno tržište u vrijednosti većoj od 15 miliona eura. 

Zapitali smo se kakva je situacija u BiH?

Naše prvo odredište bila je Uprava za indirektno oporezivanje. Kako nam je kazao njihov glasnogovornik Ratko Kovačević, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje samo u 2010. godini podnijeli su 513 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, zbog sumnje da je učinjen carinski prekršaj, a vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je 2,5 miliona KM. Međutim,  od početka rada Uprave za indirektno oporezivanje oduzeto je robe ukupne vrijednosti od 28 miliona KM.

U “lažnjake” ne spadaju samo  odjeća i kozmetika, već im je asortiman puno rašireniji.

-Kad je u pitanju vrsta oduzete robe najviše ima razne kozmetike i farmaceutskih proizvoda, nekoliko vrijednih mašina za PVC stolariju, zatim tekstilnih proizvoda, cigareta, dioptrijskih i sunčanih naočala, automobila i dijelova za automobile, razne tehničke robe, tableta, kafe…  Na nezakonit način roba se najčešće pokušava uvesti iz Kine, koja je poznata kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača raznih krivotvorenih roba. Posebo često u BiH se pokušava uvesti roba koja predstavlja kopiju poznatih svjetskih brendova, što je protivzakonito – kazao je Kovačević.

Ukoliko otkriju pokušaj uvoza robe koja predstavlja falsifikat poznatih svjetskih brendova, službenici UIO zaustavljaju takvu pošiljku i pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te konkretne robne marke u Bosnu i Hercegovinu, koji zaista i potvrđuje da li je riječ o falsifikatu ili ne.

O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO. Neka roba se uništava, a neka roba se prodaje.

Tako je u toku 2010. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH održala 65 direktnih prodaja i 14 aukcija, na kojima se prodavala razna oduzeta roba, a od prodaje te robe je prikupljeno približno 400 hiljada KM.

Oduzeta falsifikovana roba - kozmetika- Ova sredstva su uplaćena na Jedinstveni racun UIO i rasporedjena su sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza – navodi Kovačević.

Međutim, UIO nije izdala nikakav vodič za građane koji bi im omogućio da lakše prepoznaju falsifikate, za razliku od Hrvata kod kojih je Carinska uprava nedavno u saradnji s Business Software Allianceom provela i akciju “Rizici krivotvorenja” kojom su građanima prikazali rizike kupovine lažnjaka.

Kako navode susjedi, u Hrvatskoj se najčešće pojavljuje falsifikat marke Nike, a lažnih Nikeovih proizvoda danas je moguće naći čak i u trgovinama tog proizvođača, jer neki vlasnici određeni dio proizvoda znaju kupiti putem interneta.

Tim “crnim” kanalima u trgovine stiže lažna odjeća i obuća izrađena u pravim Nikeovim tvornicama, ali u trećoj smjeni kad na robi rade nekvalificirani radnici.

Oni štede na ljepilu, a općenito im, kao i svim krivotvoriteljima, nije važna kvaliteta finalnog proizvoda. Bitno je da ostane cijeli do prodaje.

Kako doznaje novinar Globusa, velik dio krivotvorene robe, otkrivene na području Hrvatske, nikad nije ni bio namijenjen tom tržištu, već roba često putuje u našu zemlju, posebno na popularnu pijacu Arizona kod Brčkog, poznati raj za švercere.

Prema svjetski podacima za 2009. godinu, udio krivotvorene robe u cjelokupnoj svjetskoj prodaji iznosio 1,95 posto. Preračunato u novac, riječ je o robi vrijednoj 250 milijardi američkih dolara.

Kako je trend falsifikovanja u porastu, Amerikanci su mu se odlučili suprotstaviti pa su tako u novembru prošle godine zabranjene 82 internetske stranice koje su prodavale falsifikovanu robu.

Evo nekoliko savjeta Ninoslava Babića, višeg upravnog savjetnika Carinske uprave u Hrvatskoj, koji je za Globus pojasnio kako da prepoznate krivotvorenu robu.

LOUIS VUITTON TORBE

lazna louis vuitton torbaNevjerovatno je da neko može pomisliti  da je Vuitton koji se kupuje u našoj zemlji po bilo kojoj cijeni original.

Apsolutno svaki Vuittonov predmet koji se prodaje u BiH je lažnjak, jer Vuitton robu prodaje isključivo u vlastitim prodavnicama kojih u BiH i Hrvatskoj nema.

Ukoliko ste ipak ubijeđeni da kupujete original, obratite pažnju na detalje torbe i kvalitet materijala.

Original Vuitton torba košta mnogo para i kvalitet joj je toliki da se očekuje da ćete je nositi cijeli život.

 

 

 

NIKE TENE

lazne nike teneKao što smo ranije naveli, marka Nike najčešće se krivotvori, i to sve: obuća, odjeća, torbe...
Lažne se tene mogu otkriti po nekoliko detalja. Prava Nike deklaracija na sebi ima čak 27 markera po kojima je proizvođač može prepoznati i ona nikad ne izgleda kao ova na slici. Na teni u oči upadaju tragovi lijepljenja koje će proizvođač inače pokušati sakriti. Kod krivotvorine se na takve stvari ne pazi: na ljepilu se štedi, a i nanosi se nemarno, tek toliko da se tena drži dok se ne proda. Najveći razlog za alarm daje zračni jastuk na peti tene kojem ondje nije mjesto. Također, krivotvoritelji uvijek paze na to da se njihove krivotvorine jasno razlikuju od originala. Zvuči čudno, no razlog leži u činjenici da će im to dati veće šanse u eventualnim sudskim postupcima. Naime, podigne li originalni proizvođač tužbu, krivotvoritelji na sudu uvijek mogu tvrditi kako je različitost između originala i krivotvorine dokaz da nisu ni krivotvorili, već proizvodili vlastiti predmet koji samo podsjeća na originalnu marku. Kod ove tene, međutim, takva bi odbrana odmah pala u vodu jer predmet na sebi ima Nikeov logotip.

GLEŽNJAČA TIMBERLAND

lazna gleznjaca timberlandPrema riječima Ninoslava Babića, ova je gležnjača vrlo dobra krivotvorina i jako ju je teško raspoznati ako kupac nije dobro promotrio original. Odmah se uočava da je đon krivotvorene cipele potpuno neopravdano narandžaste boje. Koža tijela cipele pod dodirom razlikuje se od originalnog proizvoda. Ona je zapravo imitacija fine brušene kože od kakve se rade originali, dok krivotvorine uglavnom i nisu kožne. Krivotvoritelji su najbolji posao odradili kad je u pitanju kalup cipele. On, naime, odgovara originalnoj gležnjači, prati liniju i oblik pravog proizvoda. Da je riječ o lažnjaku, laku je uočiti pogledom u unutrašnjost cipele. Ona je izrazito loše i šlampavo rezana, rezovi ne prate liniju bijelih šavova, na nekim su dijelovima izrazito grbavi, a na mjestima iz cipele čak vire i končići. 0va krivotvorina, za razliku od nekih drugih, nije opasna za zdravlje. Ipak, kako originalni proizvođač na svojim deklaracijama garantuje, nepromočivost cipele, naivni kupac lako može nasjesti i ostati mokrih nogu - jer suha stopala krivotvorina ne može garantovati.

 

DIESEL FARMERKE

lazne diesel farmerkeMnogi kupci nikad ne raspoznaju prave od lažnih "dizeliki". U oči upada kroj kakav je gotovo nemoguće pronaći kod Diesela. Također, šareni konci na šavovima netipični su za Diesel. Krivotvoritelji znaju biti toliko nemarni (ili ih nije briga) pa na hlačama ostave dvije deklaracije. Ovdje, jedna je lažna Dieselova, a druga je deklarncija marke "Star". Propisi su vrlo strogi kad je u pitanju korištenje boja za odjeću, a krivotvoritelji na to ne paze. Ako je predmet obojen lošom bojom, moguće je da će kupac dobiti kožnu reakciju. Zato se sve krivotvorine uništavaju! Potreban je oprez kod kupovine odjeće na "sumnjivim" mjestima, posebno kad se "trgovina zatvara, pa je ostalo još nekoliko komada... ".

 

 

 

 

 

KREMA SHISEIDO

lazna krema shiseidoPošiljka ovih krema otkrivena je na putu za Srbiju. Srebrna boja na kutiji proizvoda se ljušti i ostaje na prstima, dok je poklopac na bočici izrazito loše hromiran. Krivotvoriteljima se često omakne koja pravopisna greška pa tako i na ovoj kutiji umjesto una (jedna) piše uan! I ova je krema, kao i sva ostala lažna kozmetika, izrazito opasan proizvod jer se nanosi na kožu. Treba paziti kada se naručuje putem interneta. Originalni proizvođači često i sami namjerno griješe u deklaracijama kako bi kasnije znali prepoznati krivotvorine. No, njihove greške toliko su sitne da nisu vidljive običnom oku pa ih krivotvoritelji ne mogu prepoznati.

 

 

 

 

PARFEM BURBERRY LONDON

parfem burberry londonKad otvara bočicu ovog parfema, Babiću gotovo pozli. Riječ je o jako lošoj kopiji, a već je i sama kutija katastrofa. Naljepnica Burberry nalijepljena je ukoso, a kako je krivotvoritelj opet štedio na skupom ljepilu, jedva se drži za kutiju. Serijski broj na bočici mora odgovarati serijskom broju na kutiji. Bitan je i takozvani LOT broj na dnu kutije. Kod originalnog parfema on je najćešće utisnut (urezan na kutiju) ili nanesen tintom, pa je malo mutan. Krivotvoritelji, međutim, LOT broj printaju istovremeno kad rade kutiju pa je on samo otisnut na poleđini. Originalnost se može provjeriti i po dužini cjevčice unutar bočice. Krivotvorene cjevčice režu se ručno i većinom su prekratke.

 

 

 

 

 

 

BIC OLOVKE

lazne bic olovkeDosad je u jednoj pošiljci otkriveno više od 516 hiljada krivotvorenih olovaka. Mina nije centrirana u tijelu olovke, nego se nalazi sa strane, pa prilikom pisanja često puca. Olovka Bic vrlo je savitljiva, zbog čega može preživjeti puno padova na pod učionice, no lažna olovka izgleda kao da će puknuti pri malo čvršćem stisku. Babić nas upozorava i da je očigledno rađena na staroj mašini za proizvodnju olovki, što se vidi po načinu na koji je na nju nanesena karakteristična zelena boja. Izgleda zgužvano, a pokazalo se i kako je izrazito opasna za zdravlje. Naime, nakon što su hrvatski carinici otkrli ovu pošiljku, odmah su obavijestili proizvođača Bica koji je provjerio originalnost i svojstvo olovaka. Pokazalo se da u sebi imaju olovo.

FOTOGFALERIJA: Oduzeta falsifikovana roba u BiH

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook