Počela je sezona jagoda, ali se prilikom kupovine mnogi suočavaju sa pitanjem: kako prepoznati prave, domaće jagode i izbjeći uvozne, koje često nemaju tako dobar ukus?
Važno je znati da su prve jagode koje vidimo na pijacama ili policama prodavnica u proljeće obično uvezene – čak i ako prodavci tvrde da su domaće. Prave lokalne jagode sazrijevaju malo kasnije.
Pritom, postoje očigledne razlike između domaćih i uvoznih jagoda, ako znamo kako da ih tražimo.
Oblik, boja, miris
Domaće jagode imaju duboko crvenu boju po cijeloj površini, prepoznatljivu aromu i pune su sitnih sjemenki. Njihove stabljike su svijetlozelene, a plodovi su često nepravilnog oblika – dobar znak da nisu hemijski tretirani.
Uvezene jagode su, međutim, obično ravnomjernog oblika, blijedo ružičaste iznutra i gotovo bez mirisa. Ako je unutrašnjost izrazito crvena, postoji mogućnost da su tretirane pesticidima.
Zato odvojite trenutak prije kupovine: držite jagodu u ruci, pomirišite je i pogledajte je. Nos i oči će vam brzo reći da li zaista imate nešto domaće u rukama ili je to samo dobro upakovana prevara, savjetuje Aktivni.si.
(DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook