zabranjena zadovoljstva

Hirurg iznenadio savjetom za upalu zglobova, on pojede tri komadića: 'Ovaj slatkiš jedite svaku večer'

Lifestyle12.04.25, 12:35h

Hirurg iznenadio savjetom za upalu zglobova, on pojede tri komadića: 'Ovaj slatkiš jedite svaku večer'
Postoji jedan slatkiš koji, ne samo da je ukusan, već ga stručnjaci preporučuju jer može imati pozitivan učinak na zdravlje

 

 


Slatkiši su često ona sitna zabranjena zadovoljstva u kojima bi većina nas rado uživala svaki dan, ali ih ipak nastojimo što je više moguće izbjegavati, što iz zdravstvenih razloga, što zbog činjenice da debljaju. No, slatkišima je jako teško odoljeti. Jednom kad ih krenemo jesti, gotovo pa je nemoguće stati. Ako ih redovito unosimo u svoj organizam, može doći do visokog šećera u krvi, debljanja, nakupljanja masnih naslaga i drugih problema.


Međutim, postoji jedan slatkiš koji, ne samo da je ukusan, već ga stručnjaci preporučuju jer može imati pozitivan učinak na zdravlje – riječ je o tamnoj čokoladi.


Tako su studije pokazale da ova namirnica može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati moždane funkcije te poboljšati cirkulaciju. Ovdje ipak valja istaknuti da pozitivna svojstva vrijede isključivo za pravu, kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom kakaa. Također treba je konzumirati u umjerenim količinama, primjerice dvije kockice nakon doručka ili pak večere, prenosi Slobodna Dalmacija


Bogata antioksidansima


Poznato je da je kakao bogat izvor antioksidativnih i protuupalnih flavonoida pa su znanstvenici odlučili provesti istraživanje na ljudima kako bi utvrdili njegov utjecaj na kognitivne funkcije i zdravlje endokrinog i kardiovaskularnog sustava. Stoga su im ponudili čokoladnu pločicu normalne veličine, no s visokom udjelom kakaa.


Rezultati su pokazali da veći udio kakaa ima veći učinak na kognitivnu funkciju, pamćenje, raspoloženje i imunitet. U drugom su istraživanju uz pomoć EEG-a znanstvenici procijenili utjecaj 48 g čokolade sa 70% kakaa na mozak nakon 30 minuta i nakon 120 minuta. Otkrili su da kakao poboljšava zdravlje i neuroplastičnost mozga.

 

cokolada1


Potrebna su dodatna istraživanja na većim populacijama kako bi se utvrdili mehanizmi pomoću kojih veće koncentracije kakaa imaju značajniji utjecaj na rad mozga i imunološki sustav.


I mnogi slavni su priznali da ne mogu zamisliti dan bez ove omiljene slastice. Prema pisanju The Cuta, Audrey Hepburn je jela tamnu čokoladu svaki dan. Zalogaj, a ponekad malo više. U kući je imala posebnu ladicu u koju je stavljala čokoladu i bilo ju je zabranjeno dirati. Uzrujala bi se kad bi netko pojeo njezinu čokoladu.


I jedna od najpoznatijih američkih modela tijekom 1980-ih i 1990-ih, Cindy Crawford, također ne može odoljeti tamnoj čokoladi. “Na kraju ručka uvijek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom tijelu da je obrok gotov”, rekla je Cindy za The Cut.

 

Popularna glumica Blake Lively je priznala da joj ova slastica diže raspoloženje.


“Ne mogu započeti dan bez vruće čokolade, niti ga završiti bez nekoliko kockica tamne čokolade. Ovo dvoje je jednostavno dobro za moje raspoloženje!”, rekla je.


S obzirom na sve prednosti, nije ni čudo što je mnogi stručnjaci preporučuju kao dio uravnotežene prehrane. Dakle, sljedeći put kada poželite nešto slatko, slobodno posegnite za par kockica tamne čokolade i uživajte u tom malom zadovoljstvu bez grižnje savjesti!


Smanjenje upale zglobova


Kirurg iz New Orleansa, Dr. Nick Pappas, na TikToku je podijelio svoja tri omiljena obroka koja pomažu u smanjenju upale zglobova. Među njima je i tamna čokolada.


Navečer, nakon večere, Dr. Pappas pojede tri komadića tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Tamna čokolada sadrži flavanole koji djeluju protuupalno i pomažu u osjećaju sitosti.


Osim toga, kako navodi New York Post, konzumacija visokokvalitetne tamne čokolade može poboljšati kvalitetu sna, čineći ga mirnijim i opuštenijim.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook