Cimet je začin poznat po svom aromatičnom mirisu i prekrasnom, bogatom okusu, ali i po svojim blagodatima za zdravlje. Osim što daje poseban naglasak jelima, donosi i brojne zdravstvene dobrobiti. Dobija se iz unutrašnje kore stabla cimeta čije je naučno ime Cinnamomum. Kao sastojak hrane koristi se kroz historiju, još od vremena starog Egipta.
Nekada je bio rijedak i vrlo cijenjen, pa je korišten kao dar kraljevima.
Danas je cimet dostupan svima i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se i kao sastojak mnogih recepata. Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je također poznat kao “pravi” cimet, i cassia cimet, koji je danas najčešća vrsta i na koji ljudi obično pomisle kada govore o cimetu, prenosi Zadovoljna.rs.
Pomaže kod gljivičnih infekcija
Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.
Štiti srce
Sadrži tvari koje pomažu smanjiti okidače za razvoj srčanih bolesti, poput triglicerida, holesterola i povišenog šećera u krvi.
Snižava razinu šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi natašte i poboljšava razinu hemoglobina.
Djeluje kao prevencija za Alzheimerovu bolest
Cimet sadrži hranjive tvari koje mogu spriječiti simptome Alzheimerove bolesti i poboljšati sposobnost razmišljanja i donošenja odluka.
Smanjuje rizik od raka
Jedna je studija pokazala da cinamaldehid prisutan u cimetu može imati antikancerogena svojstva, zahvaljujući kojima ovaj začin može smanjiti rizik od razvoja raka.
(DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook