jačanje pravosudnih institucija

Nova era pravosudne saradnje za BiH: Ministar Bunoza potpisao sporazum sa EUROJUST-om

Hronika28.10.24, 19:33h

Nova era pravosudne saradnje za BiH: Ministar Bunoza potpisao sporazum sa EUROJUST-om
Potpisivanjem navedenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jača pravosudnu saradnju s državama EU, što olakšava borbu protiv organizovanog kriminala i prekograničnih prestupa. Također, nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini omogućava se pristup obukama i stručna podrška, čime se unapređuje efikasnost pravosudnih institucija

 

 

 

Ministar pravde BiH Davor Bunoza i povjerenik Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders danas su potpisali međunarodni sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o saradnji između Agencije Evropske unije za saradnju u krivičnom pravosuđu (EUROJUST) i tijela Bosne i Hercegovine nadležnih za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.


Navedeno je da Sporazum sa EUROJUST-om predstavlja jedan od ključnih uslova za dobivanje datuma početka pregovora s Evropskom unijom.


Cilj EUROJUST-a je jačanje pravosudne saradnje između zemalja zapadnog Balkana i saradnje s državama članicama EU, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.


Potpisivanjem navedenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jača pravosudnu saradnju s državama EU, što olakšava borbu protiv organizovanog kriminala i prekograničnih prestupa. Također, nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini omogućava se pristup obukama i stručna podrška, čime se unapređuje efikasnost pravosudnih institucija.


U kontekstu povećanih prijetnji sigurnosti ova saradnja i potpisivanje sporazuma postaje još važnija, omogućavajući efikasnije djelovanje i razmjenu informacija među pravosudnim institucijama.


Bosna i Hercegovina potpisivanjem sporazuma nastavlja započetu reforma bh. pravosuđa, kojim je ostvarila vidljiv i značajan napredak na svom evropskom putu. Nadalje, taj značajan korak povećava međunarodni ugled Bosne i Hercegovine kao partnera u borbi protiv kriminala i predstavlja realizaciju dijela ambicioznog plana Ministarstva pravde BiH, saopćeno je iz te institucije.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook