važno je kad i kako se konzumira

Mnogi se 'dave' u ovom voću, a ne znaju da ono oštećuje jetru: Ljekar upozorava - može ozbiljno ugroziti zdravlje!

Lifestyle27.10.24, 19:59h

Mnogi se 'dave' u ovom voću, a ne znaju da ono oštećuje jetru: Ljekar upozorava - može ozbiljno ugroziti zdravlje!
Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam, ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre

 

 

 

Voće koju preporučuju svi dijetolozi i ljekari i koja se generalno smatra zdravom, sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu.


Upravo tu leži opasnost od ovog voća. Ako se konzumira u velikim količinama, ovo posljednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).


- Na primjer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza - rekla je nutricionistkinja Eli Kriger, prenoasi Espresso.


Kriger kaže da je ovaj problem moguće izbjeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima u prepodnevnim časovima kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam "razlaže" glukozu i fruktozu...


Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. 


Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam, ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.


Pa tako način da se ovo spriječi i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voća jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spriječi oboljenje jetre.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook