VRUĆA LINIJA

Ne osjećam privlačnost ni prema muškarcima ni prema ženama... Šta nije u redu sa mnom?

ŽENA iN27.10.24, 17:56h

Ne osjećam privlačnost ni prema muškarcima ni prema ženama... Šta nije u redu sa mnom?
U današnjem seksualiziranom svijetu može se činiti neobično i zbunjujuće ne osjećati nikakvu seksualnu želju, međutim...

 

 

- Ne osjećam seksualnu privlačnost ni prema muškarcima ni prema ženama, što nije u redu sa mnom? Znači li to da sam aseksualna i da nikada neću imati normalnu vezu? - požalila se Sanela iz Varaždina.


Seksualnost je komplicirana tema i dok se u moderno doba naširoko raspreda o svim mogućim njezinim oblicima, od heteroseksualnosti i homoseksualnosti do biseksualnosti, o aseksualnosti se zapravo rijetko govori, odgovara Živim.hr.


- Aseksualnost je nedostatak seksualne privlačnosti prema drugima te slab ili nepostojeći interes i želja za seksualnom aktivnošću. Može se smatrati seksualnom orijentacijom ili identitetom jer se ne radi o aktivnom izboru osobe kakvi će biti njezini seksualni osjećaji. Seksualnost i ljubav su dvije različite stvari i netko tko je aseksualan može biti romantično privučen prema nekome ili željeti izgraditi emocionalnu povezanost s drugom osobom, no ne osjeća potrebu da svoje emocije izražava kroz seksualnu vezu i seksualne aktivnosti. Biti aseksualan nije znak nikakvog zdravstvenog problema ili psihičkog poremećaja, kao ni posljedica neke kemijske ili hormonalne neravnoteže u tijelu. Stoga se smatra jednako vrijednom seksualnom orijentacijom kao što je bilo koja druga, a nije ni tako rijetka kao što ste misli. Prema nekim podacima, od 1 do 6 posto populacije identificira sebe kao aseksualne, dok prema istraživanju Anthonyja Bogaerta, seksologa sa Sveučilišta Brock u Kanadi, najmanje 11 posto populacije nema nikakvu želju za seksom s bilo kim - pojašnjava seksualna terapeutkinja Stefani Goerlich, napominjući da aseksualne osobe unatoč nedostatku seksualne privlačnosti mogu željeti romantičnu intimnost i uživati u njoj te osjećati platonsku privlačnost prema nekome.


Može biti samo faza


Ako vas nitko ne privlači, privremeno ili trajno, to nikako ne znači da s vama nešto nije u redu. Nedostatak osjećaja seksualne privlačnosti nije rijetka pojava i zapravo se mnogi ljudi muče da pronađu "pravu" osobu ili nekoga tko će u njima izazvati taj osjećaj privlačnosti.


- Problemi u osjećanju seksualne ili romantične privlačnosti ponekad mogu biti posljedica raznih faktora, uključujući seksualnost, depresiju, nuspojave raznih lijekova, manjka samopouzdanja ili to jednostavno može značiti da još uvijek niste pronašli pravu osobu koja će u vama probuditi osjećaj seksualne želje i privlačnosti. U svakom slučaju, to što netko ne osjeća seksualnu privlačnost može biti dio naše osobnosti, ali može biti i samo, kraća ili dulja, prolazna faza. Može nam se ne sviđati nitko u seksualnom smislu zato što smo u stresnoj životnoj situaciji pa je naša pažnja potpuno apsorbirana drugim obavezama ili problemima. No, moguće je i da je to zapravo posljedica osjećaja unutarnjeg zadovoljstva. Primjerice, kad se osjećamo dobro sami sa sobom i ne osjećamo potrebu da se povezujemo ni s kim u romantičnom ili seksualnom smislu - kaže psihologinja i seksualna terapeutkinja Sara Guerra te dodaje da također nije neuobičajeno ne osjećati privlačnost ni prema kome nakon prekida veze. 


Naime, bol zbog prekida ili stalno razmišljanje o uzrocima mogu predstavljati barijeru između nas i drugih te ne osjećamo potrebu čak ni za pukim upoznavanjem nekoga novoga.


Razna lica aseksualnosti


- Pad ili izostanak libida je stanje koje svi možemo iskusiti tijekom života, no ako neka osoba nikada nije osjetila seksualnu privlačnost, onda se može smatrati aseksualnom. Ipak, to nije baš tako jednostavno jer se i sama aseksualnost može manifestirati na razne načine. Neke osobe osjećaju odbojnost prema seksualnosti, neke su ravnodušne prema njoj, a neke imaju romantične želje i osjećaju potrebu za ljubavlju, ali ne i za seksualnom intimnošću - kaže dr. Guerra, dodajući da iako ne postoji neki poseban tekst koji bi mogao potvrditi jeste li aseksualni ili ne, možete to pokušati otkriti sami odgovarajući na nekoliko ključnih pitanja. 


Primjerice, "što za vas znači seksualna privlačnost?", "osjećate li ili jeste li ikada osjetili seksualnu privlačnost?", što mislite o samom seksu?", "osjećate li da bi vas seks trebao zanimati samo zato što to drugi očekuju i smatraju normalnim?", "je li vama seks važan?", "događa li vam se da vidite zgodnu osobu i osjetite potrebu da s njom stupite u seksualni odnos?", "na koji način volite pokazivati ljubav i privrženost? Je li seks jedan od načina?". 


Ne postoje točni ili pogrešni odgovori na ta pitanja, ističe dr. Guerra, već odgovori služe samo kako bi vam pomogli da razmislite o svojoj seksualnosti i provjerite jesu li u skladu s uobičajenim karakteristikama aseksualnih osoba.


Gdje ima ljubavi, ima i načina


Ono što je važno napomenuti jest da aseksualne osobe mogu biti u vezama pa čak i imati seksualne odnose s partnerom istog ili različitog spola.


- Aseksualna osoba može biti u vezi s drugom aseksualnom osobom i tada obje strane savršeno dobro razumiju nedostatak potrebe za seksom kod onog drugog, no mogu biti i u vezi s osobom koja nije aseksualna i takve veze mogu odlično funkcionirati. Svaka veza može funkcionirati kad se dvije osobe vole unatoč razlikama među sobom, kad su svjesne da te razlike jednog od partnera mogu ostaviti s nezadovoljenim potrebama te nastoje zajednički pronaći način da se oboje osjećaju shvaćeno i zadovoljno - smatra seksologinja i stručnjakinja za veze Jessica O‘Reilly, ističući da aseksualnost može značiti različite stvari različitim osobama te je stoga toliko važno razumjeti partnerove potrebe.


- Neke aseksualne osobe osjećaju snažnu odbojnost prema seksu, a neke su ravnodušne. Neke će aseksualne osobe uključiti u određenoj mjeri seks u svoju vezu, unatoč tome što ne osjećaju seksualnu privlačnost, zato da bi uzvratile ljubav i pažnju koju primaju od partnera i odgovorile na njegove potrebe. Neki ne osjećaju seksualnu privlačnost, ali uživaju u fizičkom i emocionalnom užitku koji dobivaju iz seksa s partnerom. Oni, pak, koji imaju odbojnost prema seksu, a vole partnera ili partnericu i uživaju u romantičnoj i emocionalnoj bliskosti s njim, ponekad se slažu s tim da partner koji nije seksualan upražnjava seks s drugim osobama - pojašnjava O‘Reilley, napominjući da je za pronalaženje odgovarajućeg načina za funkcioniranje veze ključna otvorena komunikacija i uzajamno poštovanje.

 

(Živim.hr/DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook