DA LI STE IH I VI DOBILI

Opasne SMS poruke, BH Pošta upozorava: Odmah obrišite i ne odgovarajte, nipošto ne otvarajte linkove!

Hronika27.10.24, 17:21h

Opasne SMS poruke, BH Pošta upozorava: Odmah obrišite i ne odgovarajte, nipošto ne otvarajte linkove!
Nije ovo prvi put da su znak i logotip BH Pošte predmet cyber kriminala, tj. da su zloupotrebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike Interneta

 

 


Građanima Bosne i Hercegovine stižu nove SMS poruke s ciljem zloupotrebe ličnih podataka ili krađe novca. Ukoliko ih dobijete, takve poruke obrišite i na njih ne odgovarajte, te nipošto ne otvarajte linkove.


“Vaš paket je stigao u skladište i ne može biti isporučen zbog nepotpune adrese. Molimo upotrijebite poveznicu u nastavku da potvrdite svoju adresu u roku od 12 sati”, sadržaj je SMS poruke koja ovih dana stiže na mobitele brojnih korisnika širom Bosne i Hercegovine.


U potpisu poruke je JP BH Pošta, no iz samog sadržaja poruke lako je uočljivo kako je riječ o prevari, piše N1.


U SMS poruci dalje piše kako je potrebno kopirati vezu i otvoriti je u Safariju.

 

opasna-sms-poruka-bh-posta


Pojedini korisnici dobijaju poruke drugačijeg sadržaja: “JP BH Pošta – Podsjetnik: Zbog netačne adrese, isporuka je neuspješna dva puta. Molimo potvrdite vašu detaljnu adresu, inače će vaš paket biti vraćen.”


No, namjera je ista – zloupotreba ličnih podataka i krađa.

 

opasna-sms-poruka-bh-posta-2


Nažalost, nije ovo prvi put da su znak i logotip BH Pošte predmet cyber kriminala, tj. da su zloupotrebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike Interneta.


- Zbog digitalizacije, novih tehnologija, online plaćanja i sve šire upotrebe interneta i društvenih mreža, u posljednje vrijeme često su znak i logotip BH Pošte bili predmet tzv. cyber kriminala, tj. bili su zloupotrebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike interneta. Najčešće su korištene lažne web adrese koje su bile predstavljene kao domene BH Pošte, a cilj im je bila krađa i zloupotreba ličnih podataka, te krađa novca i podataka o bankovnim karticama - navode iz JP BH Pošta.


Upozoravaju da su najčešća meta prevare osobe koja vrše online prodaju ili kupovinu, te korisnici društvenih mreža, kojima se nude lažne poruke, e-mail adrese ili lažne web stranice i profili.


- Da je riječ o prevari, prepoznajemo na osnovu domene koja nije oficijelna i koju dobro treba provjeriti, jer se nekada neznatno razlikuje od oficijelne, a često se zloupotrebljava i zvanični logotip firme što dodatno otežava otkrivanje prevare - navode.


Međutim, ukoliko ne znate prepoznati da je riječ o lažnim stranicama, ipak siguran znak da je riječ o prevari predstavlja zahtjev da ostavite svoje lične podatke ili podatke vaših kartica za plaćanje.


- Zato napominjemo, da, gdje god vam traže podatke sa bankovnih kartica, morate izvršiti provjeru sigurnosti kartičnog plaćanja i validnosti stranice ili profila koji vam se obraća. Posebno ističemo da BH Pošta ne traži svojim korisnicima lične podatke u smislu broja kartice i druge sigurnosne podatke i da je svaki takav pokušaj najvjerovatnije pokušaj zloupotrebe - ističu iz BH Pošte.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook