FOTO/ Apel vlastima - osigurajte pristup

Prvi put pred očima javnosti: Kako izgleda unutrašnjost džamije u Donjoj Jablanici nakon poplava

Hronika26.10.24, 16:49h

Džamiju unutra ćemo mi očistiti, bit će dovoljan samo jedan poziv i doći i više volontera nego što nam treba za taj posao. Bitno je da džamiju pregledamo i zaštitimo od eventualnih daljnjih oštećenja i propadanja, i to što je moguće prije - kaže efendija Jahić

 

 

Semir-ef. Jahić, imam džamije u Donjoj Jablanici koja je u nedavnim katastrofalnim poplavama bila potpuno pod vodom, pozvao je danas nadležne vlasti da poduzmu neophodne korake i osiguraju potrebne preduslove za zaštitu ovog objekta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


- U više navrata smo skretali pažnju lokalnim vlastima da je potrebno očistiti naslage mulja oko džamije, kako bismo mogli pristupiti njenom čišćenju i sagledati stvarno stanje. Međutim, nismo naišli na adekvatne reakcije - kazao je efendija Jahić.


Fotoreporter Agencije MINA Amel Emrić i efendija Jahić ušli su danas u džamiju, te je po prvi put zabilježeno kako njena unutrašnjost izgleda nakon poplava.


- Neka ovo bude na određeni način i naš apel vlastima, nije više važno na kojem nivou, ali da se nešto uradi. Još uvijek je lijepo vrijeme i zidovi bi se mogli dodatno osušiti. Uz to, od mulja ne vidimo i oštećenja, ukoliko ih ima - kazao je Jahić.


Kaže da niko iz džemata u prvim danima i sedmicama nakon poplave uopće nije stavljao fokus na džamiju, nego na traženje žrtava i pomoć preživjelima, u svakom mogućem smislu.


- To je bila naša obaveza i mislim da su svi odgovorili tom zadatku u potpunosti - kazao je efendija Jahić.


Ali, kako dodaje, vrijeme i da se povede računa i o imovini Islamske zajednice, s obzirom da je zbog dolaska zime preostalo vrlo malo vremena da se nešto uradi u ovoj građevinskoj sezoni.


Na kraju je jasno poručio da od vlasti očekuje podršku, da se osigura pristup i očisti mulj oko džamije i vakufskih objekata.


- Džamiju unutra ćemo mi očistiti, bit će dovoljan samo jedan poziv i doći i više volontera nego što nam treba za taj posao. Bitno je da džamiju pregledamo i zaštitimo od eventualnih daljnjih oštećenja i propadanja, i to što je moguće prije - kazao je Jahić. 

 

(MINA/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook