TERORIZAM ILI NE/ POGLED IZ DRUGOG UGLA

Prof. dr. Hana Korać: 'Tužiteljica iz USK izašla je sa veoma grubom kvalifikacijom ovog djela i nanijela veliku štetu državi!'

Hronika25.10.24, 20:34h

Prof. dr. Hana Korać: 'Tužiteljica iz USK izašla je sa veoma grubom kvalifikacijom ovog djela i nanijela veliku štetu državi!'
Tek ćemo vidjeti koji su motivi i uzroci. Tužiteljica je izašla sa veoma grubom kvalifikacijom ovog djela i velika je šteta nanesena državi - smatra prof. dr. Hana Korać, kriminolog, penolog i viktimolog

 

 


"Nijedan od političara, koji upravlja policijskim agencijama na bilo kojem nivou, nije ponudio ostavke. Svi oni komentariši, osuđuju i presuđuju dijete od 14 godina, a oni izbjegavaju ličnu odgovornost", kazala je za N1 kriminolog, penolog i viktimolog prof. dr. Hana Korać, koja je komentarisala napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi u kojem je ubijen jedan službenik.


Koliko je ovo kompleksan slučaj za komentarisanje, jer je riječ o djetetu od 14 godina?


Kad je u pitanju krivično djelo koje je učinio maloljetnik, tu su prije sveg najkompetentniji socijalni radnici – pedagozi i psiholozi, a najodgovornija je porodica. Odgajamo od samog rođenja i pokušavamo da u djetetu utkamo najbolje vrijednosti. Tek ćemo vidjeti koji su motivi i uzroci. Tužiteljica je izašla sa veoma grubom kvalifikacijom ovog djela i velika je šteta nanesena državi.


Zar nije napad na policiju napad na državu?


Po mom mišljenju, dok se ne dođe do pravih uzroka i motiva, ne treba izlaziti sa tako ishitrenim kvalifikacijama. To pogoduje za političke manipulacije. Vidite, nijedan od političara, koji upravlja policijskim agencijama na bilo kojem nivou, nije ponudio ostavke. Svi oni komentariši, osuđuju i presuđuju dijete od 14 godina, oni izbjegavaju ličnu odgovornost.


Maloljetnik ne može krivično odgovarati za ubistvo u Bosanskoj Krupi, zakonom predviđena odgojna mjera – poručuje jutros Merima Mešanović, glavna kantonalna tužiteljica Unsko-sanskog kantona. Zloupotrebljavaju li maloljetnici zakon znajući da zbog ovakvih krivičnih djela neće završiti iza rešetaka?


Mislim da su oni više zloupotrebljeni, oni mogu biti žrtve. Važan je motiv i uzrok, ko je usmjeravao ovo dijete da izvrši krivično djelo. Može se diskutovati o tome kakva je to pasiva bila službenika da ne reaguju. Ovdje se treba tražiti odgovornost i onih koji educiraju. Znam da kantonalne policijske agencije imaju vrlo malo edukacije. Naši policijski službenici možda godišnje jednom imaju ispaljivanje iz vatrenog oružja, to je minorno. Zamislite kako vi time ne štitite policijske službenika. Zakoni su jako dobri, ali oni koji rukovode policijskim agencijam trebaju snositi odgovornost, isto tako i roditelji.


Kakve sankcije očekuju roditelje ako budu odgovorni?


Nije to prvi slučaj neodgovornosti roditeljstva. Očekujem od tužiteljice da će što prije obaviti razgovor sa roditeljima, okruženjem. Možda se desi da neka interesna grupa stoji iza njega ili lična osveta, da se vidi ko je indoktrinisao ovog maloljetnika. Nije problem kazniti maloljetnika, ali šta je sa tim počiniocima.


Treba li mijenjati zakonski okvir, kada je riječ o maloljetnicima?


Mišljenja sam da ne jer konačni federalni propisi prepoznaju kaznu do 5 godina, ali po Konvenciji dijete do 14 godina ne može snositi krivične sankcije. Psiholozi i pedagozi će nam pojasniti koliko je svjestan počinjenog djela.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook