ZA ROMAN 'BESKUĆNIK'

Bh. pisac i filmski reditelj Namik Kabil dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu

Kultura25.10.24, 17:23h

Bh. pisac i filmski reditelj Namik Kabil dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu
Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr - književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te generalno humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao

 

 


Dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu je bh. pisac i filmski reditelj Namik Kabil za knjigu „Beskućnik“ (Fraktura, 2024.). U izboru za nagradu bilo je 114 djela. Dodjela nagrade (skulptura 'Matvejević', rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, i novčani iznos od 2000 eura) održat će se u nedjelju, 3. novembra u Zagrebu.


Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr - književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te generalno humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.


- U romanu 'Beskućnik' Namik Kabil bavi se naizgled jednostavnim pitanjem gdje nam je kuća. Gdje nam je dom? Je li to tamo gdje živimo ili tamo kamo se rado vraćamo; je li to kuća koju smo sami izabrali za život ili ona u kojoj smo odrastali i koja, pored uspomena, nosi i teret praznine koja ostaje za onima koji su nepovratno otišli? Baš ta autorova kuća, koja pri svakom dolasku podsjeća na konačne odlaske, u ovom romanu postaje glavna junakinja koja se otima i prodaji, i rušenju, i novom životu kakav su joj nasljednici namijenili, i tako uzjogunjena prerasta u priču, u roman, iznoseći na vidjelo krhkost svih naših identiteta. Namik Kabil, koji za sebe kaže da je hrabriji u književnosti nego u životu, u 'Beskućniku' tom hrabrošću ispisuje moćnu prozu ne samo o svim našim kućama i selidbama nego i o univerzalnim pitanjima obiteljskih odnosa, ljubavi, gubitaka, ratnih i životnih migracija koje osjećaj pripadnosti uvijek iznova stavljaju na kušnju - navodi Fraktura o knjizi.

 

beskucnik-namik-kabil


Namik Kabil objavio je i romane „Sam“, „Amarcord“, „Isijavanje“ (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018./2019. godine) i „Yesterday“ (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./2022. godine) te dramske tekstove.


Široj publici je poznat i kao filmski scenarista i reditelj: njegov dokumentarni film „Informativni razgovori“ dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film „Čuvari noći“ iz 2008. godine svjetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Dženat Dreković)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook