VRŠNJAČKO NASILJE

Kažnjeni zlostavljači iz Prve bošnjačke gimnazije: Da li su kazne za bičevanje preblage?

Hronika25.10.24, 15:55h

Kažnjeni zlostavljači iz Prve bošnjačke gimnazije: Da li su kazne za bičevanje preblage?
Direktorica Emela Mehmedspahić je na sastanku Vijeća roditelja saopćila da su počinioci maltretiranja sankcionisani

 

 

Povodom slučajeva maltretiranja mlađih učenika Prve bošnjačke gimnazije, u ponedjeljak 21. oktobra održan je sastanak Vijeća roditelja ove škole. Kako Oslobođenje saznaje, na ovom sastanku je direktorica Prve bošnjačke gimnazije Emela Mehmedspahić saopćila predstavnicima roditelja da je počiniocima maltretiranja sniženo vladanje, te da im je zabranjen odlazak na generacijsko putovanje, odnosno ekskurziju.

 

S druge strane, to znači da će se i djeca koja su bila žrtve ovog zlostavljanja i dalje na hodnicima svakodnevno morati susretati sa zlostavljačima.

 

Sporna poruka

 

Podsjećamo, prošle sedmice se saznalo za pojavu u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji da stariji učenici kaiševima bičuju mlađe đake u toaletima za vrijeme malog odmora. Također, navodno su zabilježeni slučajevi da se stariji učenici međusobno dobrovoljno tuku na ovaj način. O ovoj pojavi je obaviješten i MUP KS.

 

Pozivajući se na Pravilnik o izricanju disciplinsko odgojnih mjera, Mehmedspahić je navela kako će se u naredna tri mjeseca pratiti ponašanje svakog od počinilaca od stručnih osoba. Ukoliko u tom periodu ponove isto ili slično neprihvatljivo ponašanje biće prebačeni u drugu školu. Inače, ovakav pravilnik je u avgustu ove godine donijela ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota Muminović.

 

Na samom sastanku je rečeno nekoliko stvari koje bacaju nešto tamnije svjetlo na ponašanje i odnos prema ovom problemu uposlenih u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Naime, u zapisniku sa ovog sastanka je navedeno kako je pedagogica iskazala bojazan da i dalje sa roditeljima komunicira putem poruka, s obzirom da se poruka, kojom se u javnosti "zakotrljao cijeli ovaj slučaj", pojavila u medijima.

 

Podsjećamo, radi se o poruci koja je poslana roditeljima, u kojoj se navodi preporuka da roditelji pregledaju svoju djecu i vide da li imaju ožiljaka ili drugih tragova udaranja. Također je navedeno kako roditelji trebaju razgovarati sa svojom djecom o ovom problemu.

 

Međutim, roditelji nisu pristali na mogućnost da se prekine ovaj vid komunikacije, ističući kako je upravo ova poruka puno značila roditeljima da saznaju šta se dešava.

 

Još jedna pojava o kojoj su roditelji govorili na ovom sastanku, a koja baca mrlju na rad škole, je da se navodno pravila o ponašanju u školi do sada nisu decidno odnosila na sve učenike. Sudeći po ovome, izgleda da je u školi bilo i učenika koji su bili ili još uvijek jesu jednakiji od drugih. Što je, ako je tačno, porazno za jednu obrazovnu ustanovu.

 

Jedno od pitanja koje je postavljeno na sastanku Vijeća roditelja je i kako se moglo dogoditi da dežurni nastavnici i drugi uposlenici škole nisu ranije primijetili slučajeve zlostavljanja. Spomenuto je čak i da je jedna od higijeničarki u školi opomenula učenike, ali se navodno tada nije reagovalo, nego tek kada je stigla "prijava" izvana.

 

Objava priča

 

Također, zabrinjavajuće je što se dio krivice pokušava prebaciti i na medije. Na sastanku Vijeća roditelja mediji su optuženi da preuveličavaju stvari. Čak su u pitanje dovedeni motivi za objavljivanje tekstova o ovom problemu, uvlačeći i religiju u cijelu priču. Tako je, između ostalog, u zapisnik uneseno da je cijeli slučaj postao atraktivan medijima zato što je osnivač Prve bošnjačke gimnazije Islamska zajednica u BIH, te da se nasilje dešava i u drugim školama, ali da se o tome ne govori u medijima.

 

Međutim, svaki, čak i prosječan, posjetilac portala u BiH će u ovom jasno prepoznati neistinu, jer mediji objavljuju priče o svakom nasilju u bilo kojoj školi, ako dobiju informacije o tome. Čak i ako bi neki portal zbog nekih svojih razloga "zaboravio" da obajvi tekst o slučaju vršnjačkog nasilja, sigurno je da postoje desetine drugih portala koji će objaviti takvu priču, što znači da se ovakvi slučajevi teško mogu sakriti od javnosti.

 

Paralelno sa izrečenim disciplinskim mjerama u školi, počiniocima ovog zlostavljanja bavi se i MUP KS.

 

- Saslušano je više svjedoka. Više osoba je ispitano ili će biti ispitano u svojstvu osumnjičenih. Po kompletiranju predmeta, bit će dostavljen Izvještaj KTKS-u. Postupa se po prijavljenim krivičnim djelima nasilničko ponašanje i laka tjelesna ozljeda, rekla je portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook