digitalizacija servisa javne uprave

Šta znači uvođenje novih e-usluga i e-novčanika: Do 2026. godine BiH ulazi u projekat...

Hronika24.10.24, 17:54h

Šta znači uvođenje novih e-usluga i e-novčanika: Do 2026. godine BiH ulazi u projekat...
Prošlogodišnji panel otvorio je mnoga važna pitanja vezana uz digitalizaciju servisa, a na ovogodišnjem panelu je prezentirano sve što je postignuto u proteklih godinu dana, zajedno sa planovima za budućnost, s posebnim naglaskom na implementaciju e-novčanika

 


U sklopu ovogodišnje Network konferencije u Neumu, održan je panel posvećen digitalizaciji servisa javne uprave, gdje su učesnici razgovarali o napretku u digitalnim uslugama, s posebnim naglaskom na e-novčanik, saopćeno je iz IDDEEA.


Panel je okupio ključne predstavnike bh. vlasti i međunarodnih organizacija, među kojima su bili Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH, prof.dr. Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Svjetlana Perković, pomoćnik direktora - Sektor za IT Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Darija Softić-Kadenić, Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo.


Prošlogodišnji panel otvorio je mnoga važna pitanja vezana uz digitalizaciju servisa, a na ovogodišnjem panelu je prezentirano sve što je postignuto u proteklih godinu dana, zajedno sa planovima za budućnost, s posebnim naglaskom na implementaciju e-novčanika.


Almir Badnjević, direktor IDDEEA, državne agencije koja igra jednu od najvažnijih uloga u digitalnoj transformaciji javnog sektora, naglasio je važnost prelaska na digitalne procese unutar javne uprave.


- IDDEEA je svim gradovima i općinama omogućila elektronsku razmjenu. Svi oni koji su ispunili određene uslove dobili su od IDDEEA mogućnost razmjene digitalnih podataka. Sada je na njima da urede svoje interne dokumente i omoguće tu proceduru za građane - izjavio je Badnjević.


Dodao je da je IDDEEA razvila novu platformu koja će omogućiti digitalnu razmjenu podataka, čime će se građanima olakšati svakodnevne procedure poput potvrde prebivališta i slično.


Da digitalizacija olakšava svakodnevni život građana u svim sektorima, možemo ilustrovati sa pozitivnim primjerom iz Uprave za indirektno oporezivanje, koja svakim danom zaprima sve više dokumenata sa digitalnim potpisom. Svjetlana Perković, pomoćnica direktora - Sektor za IT Uprava za indirektno oporezivanje BiH, navela je da je UIO BiH do sada zaprimila milion dokumenata sa elektronskim potpisima u skladu sa Zakonom sa elektroskim potpisom Bosne i Hercegovine. Na prošloj konferenciji taj broj bio je 200.000.


U okviru key note predavanja, direktor Badnjević je svim učesnicima predstavio trenutne aktivnosti i izazove sa kojima se susreće IDDEEA BiH najviše u procesu digitalizacije.


U okviru svog izlaganja naveo je neke od značajnijih projekata koje je IDDEEA sprovela u proteklih godinu dana poput usluge digitalni identitet, e-Porodilja, kreiranja e-servisa sa BH Telecomom uz elektronski potpis, te projekata koji su u toku poput EU Twinning projekta.


Badnjević je posebno istaknuo planove za uvođenje digitalnog novčanika, koji će, kako kaže, omogućiti građanima besplatan digitalni identitet, e-potpis, e-zdravstvenu i e-vozačku dozvolu.


- Do 2026. godine BiH će ući u projekt e-novčanika, koji će biti besplatan i kompatibilan sa standardima Europske unije - zaključio je.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook