Turski predsjednik

Erdogan se konačno oglasio o Gulenovoj smrti: Teške i nimalo lijepe riječi

Hronika22.10.24, 19:19h

Erdogan se konačno oglasio o Gulenovoj smrti: Teške i nimalo lijepe riječi
Erdogan je usporedio Gulena s 'đavolskim figurama' iz historije, ističući da je kraj vođe FETO-a bio sramotan

 

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put se javno oglasio povodom smrti Fetullaha Gulena, vođe organizacije FETO, tokom svog govora na sastanku sa pokrajinskim predsjednicima vladajuće AK Partije. Erdogan je u svom obraćanju oštro osudio Gulena i njegovu organizaciju, nazivajući ih izdajnicima koji su "ispirali mozgove djece nacije pod krinkom misije i dobrotvorstva", piše Oslobođenje.

 

Erdogan je usporedio Gulena s "đavolskim figurama" iz historije, ističući da je kraj vođe FETO-a bio sramotan. "Izdajnici su uspjeli izbjeći tursku pravdu zahvaljujući zaštiti svojih gospodara, ali neće izbjeći božansku pravdu," rekao je Erdogan.

 

On je naglasio da su pripadnici FETO-a odgovorni za korupciju mladih umova i prolijevanje krvi nevinih, te da su, iako su uspjeli pobjeći ljudskoj pravdi, pred božanskom pravdom nemoćni. "Allahova kazna je stroga, i naš Gospodar će pozvati na odgovornost svakog izdajnika za štetu koju su prouzrokovali," poručio je turski predsjednik.

 

U svom govoru, Erdogan je također osudio sve one koji su pružali podršku i zaštitu FETO-ovim pripadnicima izvan Turske. Obećao je da borba protiv ove organizacije neće stati dok se FETO potpuno ne iskorijeni. "Dah svih institucija naše države bit će na vratovima FETO-ovih hijena, bilo da su unutar zemlje ili u najzabačenijim dijelovima svijeta," izjavio je odlučno Erdogan.

 

Podsjetivši na izazove s kojima se njegova vlada suočavala od dolaska na vlast 2002. godine, uključujući pokušaje državnih udara i terorističke napade, Erdogan je istakao da nikada nisu poklekli pred tutorstvom, mafijom, ili terorističkim organizacijama. Zaključio je da će borba za slobodu i suverenitet Turske trajati dok god bude potrebe.

 

Fetullah Gulen, kojeg Turska optužuje za organiziranje pokušaja državnog udara 2016. godine, živio je u egzilu u SAD-u sve do svoje smrti. Uprkos dugogodišnjim naporima turske vlade da ga izruči, Gulen je izbjegao tursku pravdu, ali kako je Erdogan naglasio, ne može pobjeći božanskoj kazni.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook