nastavlja li se istraga?

Bičevanje u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji: Šta je do sada uradila škola?

Hronika21.10.24, 13:04h

Bičevanje u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji: Šta je do sada uradila škola?
Kako je ranije pisano, pojavile su se informacije da su stariji đaci bičevali mlađe kaiševima ili drugim sličnim predmetima, u toaletima škole u vrijeme malih odmora

 

 

S obzirom da se povećava broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja mlađih učenika od starijih đaka, Oslobođenje je kontaktiralo direktoricu Prve bošnjačke gimnazije Emelu Mehmedspahić i pitali je da li je škola već pokrenula disciplinske postupke, ili eventualno kaznila vinovnike ovih događaja.


- Prva bošnjačka gimnazija je odmah po saznanju počela provoditi procedure propisane zakonskim i podzakonskim aktima. Uporedo sa procedurama Škole, nadležni policijski organi provode zakonske radnje prema prijavi. O istim će nas obavijestiti naknadno. Prva bošnjačka gimnazija nikada neće dopustiti bilo kakve oblike nasilja i preduzimat će sve potrebne mjere u skladu sa svojim nadležnostima. Dok traje istražni postupak nismo u prilici davati detaljnije izjave, rekla je za Oslobođenje Mehmedspahić.


MUP-u KS su do sada prijavljena dva slučaja zlostavljanja mlađih učenika od starijih đaka. Jedna prijava je upućena u petak 18., a druga u subotu 19. oktobra. U oba slučaja žrtvama su nanesene lakše tjelesne povrede.


Kako je ranije pisano, pojavile su se informacije da su stariji đaci bičevali mlađe kaiševima ili drugim sličnim predmetima, u toaletima škole u vrijeme malih odmora. Povodom ovih informacija roditeljima je iz škole upućena poruka kojom se savjetuje da pregledaju svoju djecu kako bi vidjeli da li imaju ožiljke ili druge tragove zlostavljanja, te da razgovaraju sa svojom djecom. Iz škole je poručeno da će se ovakvo nedopustivo ponašanje pokušati zaustaiti razgovorom sa učenicima, a ako to ne bude dalo rezultate, da će biti poduzete disciplinske mjere.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook