dok zabrinutost građana raste

Gašanović o gradnji Trebević Hillsa: Mirno spavajte, nije niko lud da uloži 50 miliona i da mu to završi na čaršiji

Biznis Klub21.10.24, 12:30h

Gašanović o gradnji Trebević Hillsa: Mirno spavajte, nije niko lud da uloži 50 miliona i da mu to završi na čaršiji
Kazao je i da načelnik općine Stari Grad Irfan Čengić kada je poslao dopis, on je odmah odgovorio, te podcrtava da su njih dvojica primjer kako dva načelnika surađuju

 

 

O krčenju šume i gradnji u zaštićenim područjima Trebevića, odlaganju materijala na deponijama za Novi dan govorio je Bojo Gašanović, načelnik istočnog Starog Grada.


Na početku razgovora, odgovorno tvrdi, da ništa ne radi bez struke i nauke. Sa sobom je u studio N1 ponio i hrpu eleborata stručnjaka sa Građevinskog fakulteta koji su učestvovali vezano za izgradnju Trebević Hillsa.


“Sve ono što ne znam, posavjetujem se i pitam. Radim onako kako struka i propisi nalažu. Ne mislim da Trebević treba biti grad. Trebević ima mnogo regija. Sam Trebević u RS ima sedam katastrarskih opština”, rekao je.


“Volio bih da Brus bude urbana sredina”


Podsjetio je da na lokalitetu Brusa je prije bilo 22 objekta, a da su to objekti urađeni za vrijeme bivše Jugoslavije.


“Mi ćemo ih samo proširiti, nije to nikakva gradnja. Ja bih volio na Brusu da bude jedna urbana sredina”, navodi Gašanović, i dodaje:


“Curine njive i Bistrički potok imaju priču, koju vi zovete klizište. Mi ne zovemo to klizište, jer tako su nam rekli iz našeg Instituta, nego to treba da bude sanacija otpadnog materijala, eroznog materijalna”.


Navodi i da iznad Bistričkog potoka je hotel Pino, i opservatorij, te da nema nikakva druga pozicija koja bi ugrozila Bistrički potok.


“Ja sam pomogao da se sklone sva minska polja. Prisjetite se da je rađen put, kada su čovjeka ubile mine, to nismo mi radili, taj put su radili iz Federacije BiH. To je radio kako je ko šta stigao. Ja sam jedini čovjek koji je napravio plan da to ne bude smetljište”, rekao je, i dodao da Bistički potok od 1995. godine postoji sto ga nikad nije niko očistio.


Ko je investitor?


U emisiji je javno poručio građanima da mirno spavaju.


“Kad neko gradi, uradi se puno elaborata, nije niko lud da uloži 50 miliona i da mu to završi na čaršiji”, rekao je, ali nije htio otkriti ko je investitor.


Govoreći o odluci iz 1954. godine o zaštićenim područjima Trebevića, kaže, za njega važi odluka od 1992.


“Za mene važi odluka Vlade RS do današnjeg dana. Za to zaštičeno područje iz 1954. godine, pitat ćete nekog drugog“, rekao je.


Kazao je i da načelnik općine Stari Grad Irfan Čengić kada je poslao dopis, on je odmah odgovorio, te podcrtava da su njih dvojica primjer kako dva načelnika surađuju.


“Čengić je moj prijatelj i mi smo za primjer dva načelnika, kako sarađuju dvije lokalne zajednice koje su nastale od jedne lokalne zajednice. Ta saradnja uvijek u životu važi. Mi smo za 16 godina uradili više projekata nego sve opštine koje se nalaze u BiH. I prije ovih događaja mi smo u kontaktu. Isti dopis sam uputio inspekciji, civilnoj zaštiti, geolozi, sve struke i nauke… Sada čekamo nalaz iz našeg zavoda biologije, koji će naložiti koje su mjere, a nisu strašne da bi bili za zabrinjavanje”, rekao je.


Na kraju je kazao i da se Trebević Hills gradi na tvrdom materijalu, samo je 15 posto šipova, a uloženo je 3 miliona za šipove.


“90 posto je kamen, a 10 posto zemlja. Trebević Hills je uložio milion i po KM za zaštitu puta prema Bistričkom potoku, a to nije bila njegova obaveza”, rekao je.


Mišljenja je da je ovo malo zloupotrebljeno sa, kako je rekao, medijske, i sa pozicije “tih ljudi koji su htjeli skrenuti pažnju sa nesretnih događaja”.


“Mi vodimo računa o zaštiti sredine i našem zaštićenom području, i o svemu što struka nalaže”, rekao je na kraju emisije, obrativši se građanima.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook