Očekuju se veliki valovi

Izdata upozorenja: Jaka oluja stiže u Evropu, vjetrovi će premašiti 300 kilometara na sat

Hronika19.10.24, 19:05h

Izdata upozorenja: Jaka oluja stiže u Evropu, vjetrovi će premašiti 300 kilometara na sat
To se događa zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sistema visokog tlaka nad kontinentalnom Europom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom

 

 

Očekuje se prva sezonska oluja u zoni sjevernog Atlantika da dođe do obala Irske i Škotske. Inače, ove oluje su uobičajene u kasnu jesen i zimu i pogađaju zapadnu Evropu.
 

Jake oluje rjeđe su i moraju se pomno pratiti zbog potencijalnog velikog utjecaja na naseljena i obalna područja. Oluja koja dolazi nosi ime Ashley. Tokom današnjeg dana krenula se značajnije formirati u sredini sjevernog Atlantika i to ispod impresivne, snažne mlazne struje vjetra koji doseže maksimalne visine. Vjetrovi viših razina dodatno će se pojačati kako se oluja u nedjelju, 20. oktobra bude približavala Irskoj i Škotskoj.

 

To se događa zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sistema visokog tlaka nad kontinentalnom Europom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom. Razlika u pritisku stvorit će ove jake vjetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 km/h.
 

Druga prijetnja su značajni valovi koji se obično povezuju s najintenzivnijim sjevernoatlantskim olujama. Visoki valovi pogodit će dijelove Irske, Škotske te Hebride. Najviši valovi mogli bi doseći visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava. Uz to, očekuju se i velike količine oborina.
 

Izdato je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa. Vlasti na sjeverozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih valova i jakog vjetra. 
 

Također, postoji velika mogućnost za nestanak struje u tom području, što bi moglo utjecati na pokrivenost mobilne mreže. Izgledni su prekidi ili otkazivanja cestovnog, željezničkog, zračnog i trajektnog prometa, kao i zatvaranje cesta i mostova.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook