U saradnji sa OSA-om

Policija ne miruje: Zbog dojava o bombama uhapšena i jedna djevojka

Hronika18.10.24, 17:28h

Policija ne miruje: Zbog dojava o bombama uhapšena i jedna djevojka
"Sa ciljem preveniranja ovakvih slučajeva, ovom prilikom posebno ukazujemo roditeljima na njihovu obavezu dužnog staranja o maloljetnoj djeci, kao i na potrebu stalnog nadzora nad istim"

 

 

Dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici danas je zaprimila anonimnu dojavu da je u prostorijama Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica postavljena eksplozivna naprava.

 

Na lice mjesta odmah su izašli policijski službenici koji su poduzeli hitne aktivnosti na osiguranju lica mjesta, kao i evakuaciji učenika i školskog osoblja, nakon čega je izvršen detaljan kontradiverzioni pregled svih prostorija škole. Poduzetim radnjama utvrđeno je da se radilo o lažnoj dojavi.

 

Paralelno sa navedenim postupanjem, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su poduzimali intenzivne mjere i radnje na utvrđivanju identiteta osobe koja je izvršila predmetnu dojavu. Kao rezultat poduzetih aktivnosti, došlo se do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela može dovesti ženska osoba, inicijala B.F., rođena 2005. godine, iz Zenice, koja je locirana od strane policijskih službenika i lišena slobode.

 

Nad istom je zavedena kriminalistička obrada, te će biti ispitana u svojstvu osumnjičenog lica na okolnosti izvršenja krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona Federacije BiH.

 

- Ova uspješna policijska akcija je rezultat koordiniranih aktivnosti poduzetih u saradnji i uz podršku Obavještajno- sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

 

Sa ciljem preveniranja ovakvih slučajeva, ovom prilikom posebno ukazujemo roditeljima na njihovu obavezu dužnog staranja o maloljetnoj djeci, kao i na potrebu stalnog nadzora nad istim. 

 

Posebno naglašavamo da su ovakve radnje maloljetnika nezakonite, te da će policijski službenici ove uprave policije u svim slučajevima kada utvrde da je maloljetnik izvršio lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, protiv istog nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook