Direktorica potvrdila

Ekstremni slučajevi vršnjačkog nasilja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji? Da li su bičevanja zlostavljanje ili jezivi izazov?

Hronika18.10.24, 15:09h

Ekstremni slučajevi vršnjačkog nasilja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji? Da li su bičevanja zlostavljanje ili jezivi izazov?
- Dobili smo informaciju da se dešava takvo nedopustivo ponašanje, odnosno bičevanje i odmah smo poduzeli sve korake predviđene smjernicama koje je izdalo Ministarstvo odgoja i obrazovanja. Također, o svemu je obaviještena policija - navodi Mehmedspahić

 

 

Novi slučaj nasilja potresao je jednu sarajevsku srednju školu. Ovaj put radi se o jednoj od onih škola koje se svrstavaju među elitne - Prvu bošnjačku gimnaziju.

 

Kako Oslobođenje saznaje, roditelji učenika ove škole dobili su obavijest kako se djeca međusobno bičuju i udaraju. Navodno, sve se dešava u vrijeme malih odmora u toaletima. Zbog toga su svi roditelji upozoreni da pregledaju svoju djecu kako bi vidjeli da li imaju ožiljke ili druge tragove udaraca kaišem ili nečeg sličnog. Također, navedeno je kako će sa učenicima biti obavljeni razgovori, u kojima će im biti objašnjeno da se radi o neprihvatljivom ponašanju, a ako ovi razgovori ne urode plodom, vinovnici ovih dešavanja će biti sankcionisani.

 

Prema informacijama do kojih su novinari Oslobođenja uspjeli doći, navodno su stariji učenici "privodili" mlađe u toalet i tamo ih tukli, mada nije isključeno da su se dešavali slučajevi da pojedini đaci iste generacije jedni druge dobrovoljno tuku, u stilu brojnih monstruoznih izazova koji nerijetko kruže društvenim mrežama. Navodno je bilo čak i zlostavljanja koji su degutantni za detaljno opisivanje.

 

Ova pojava, prema nepotvrđenim informacijama, traje već desetak dana, a kako to obično bude u ovakvim slučajevima, roditelji i uposlenici škole saznaju posljednji.

 

Ipak, ove informacije bile su povod za kontaktiranje direktorice Prve bošnjačke gimnazije Emele Mehmedspahić.

 

- Dobili smo informaciju da se dešava takvo nedopustivo ponašanje, odnosno bičevanje i odmah smo poduzeli sve korake predviđene smjernicama koje je izdalo Ministarstvo odgoja i obrazovanja. Također, o svemu je obaviještena policija. O ovoj pojavi smo saznali jučer. Još uvijek se radi na prikupljanju informacija o tome šta se zaista dešavalo i ko je sve u to bio uključen, tako da ne bih željela da špekulišem o tome da li se radi o slučajevima vršnjačkog nasilja, ili je u pitanju neki novi izazov - rekla je Mehmedspahić.

 

Novinari Oslobođenja pokušali su informacije o ovoj pojavi također dobiti u MUP-u i Tužilaštvu KS, ali su ostali bez odgovora. Međutim, kako su uspjeli nezvanično saznati, policija je već počela provoditi saslušanja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook