Ostvarene prve donacije

Registar za doniranje hrane Nikogladan.ba je aktivan: 'Niko gladan. Niko sam'

Hronika17.10.24, 20:09h

Registar za doniranje hrane Nikogladan.ba je aktivan: 'Niko gladan. Niko sam'
- Nikogladan.ba povezuje kompanije donatore s udruženjima i javnim kuhinjama u kojima se hrani 16.800 najugroženijih sugrađanki i sugrađana - navodi Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik

 

 

Fondacija "Mozaik" predstavila je digitalni registar za doniranje hrane u Bosni i Hercegovini, nastao uz podršku Vlade SAD-a putem programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), “Snaga lokalnog”, saopćeno je iz te fondacije.

 

Kampanja „Niko gladan. Niko sam“, čiji naziv nakon jednoglasne podrške u Parlamentarnoj skupštini BiH može glasiti i  „Niko protiv. Niko suzdržan“, rezultirala je dopunom Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima su donacije hrane pred istek roka trajanja oslobođene plaćanja PDV-a.

 

Nakon godinu dana provedbe, pokazalo se da  kompanije koriste ovu povlasticu ali nedovoljno.

 

- Kako bismo olakšali i poboljšali implementaciju ove važne promjene, napravili smo online registar za doniranje hrane Nikogladan.ba koji povezuje kompanije donatore s udruženjima i javnim kuhinjama u kojima se hrani 16.800 najugroženijih sugrađanki i sugrađana. Ovaj broj ima tendenciju rasta iako svaka peta osoba u zemlji živi ispod granice siromaštva. Od danas, kompanije putem registra mogu obavijestiti javne kuhinje šta doniraju, bilo da se radi o hrani pred istekom roka trajanja koja je sigurna za upotrebu ili o redovnim zalihama, a javne kuhinje  jednim klikom mogu rezervisati ponuđenu donaciju ili njen dio te je u konačnici i preuzeti. Sve se radi online, brzo i transparentno - izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

 

Tokom današnjeg predstavljanja registra Nikogladan.ba, mediji su svjedočili prvoj donaciji hrane koju je kompanija Megamix uručila humanitarnoj organizaciji "Merhamet".

 

- Ovakav uspjeh ostvaren je zahvaljujući USAID-ovom programu Snaga lokalnog, koji se temelji na načelima razumijevanja lokalnih lidera, lokalnih sistema i stvaranju održivih i fleksibilnih rješenja. Iako su političke podjele u BiH predstavljale izazov, Fondacija Mozaik je uspjela pronaći način i krenuti naprijed postigavši konsenzus tamo gdje ga ranije nije bilo. Ponosni smo što smo podržali ovu inicijativu lokalnih partnera, koja je primjer snage rješenja nastalih u lokalnim zajednicama -  rekla je Emily Coffman Krunić, direktorica Misije USAID-a BiH.

 

U toku je usvajanje pravilnika o doniranju, kojim se uvodi registar za doniranje hrane. Nacrt je prošao javne konsultacije a za dalje usvajanje potrebno je pozitivno mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava prije nego što bude upućen u Vijeće ministara BiH. Dokument je izrađen u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane, koja će preuzeti nadležnost nad registrom Nikogladan.ba nakon usvajanja.

 

Direktor Agencije Džemil Hajrić istakao je da pravilnik daje jasan okvir kako za kompanije, tako i za posrednike u doniranju, definišući postupke koji će osigurati da donirana hrana bude sigurna za konzumaciju u svakoj fazi procesa.

 

Elvir Karalić, predsjednik Udruženja Pomozi.ba, koje pored svojih redovnih aktivnosti vodi i  pet restorana dobre volje, izjavio je: „Naša podrška ne završava samo kod onih kojima direktno osiguravamo obroke.

 

- Mi dostavljamo hranu i drugim udruženjima koja je dalje raspoređuju svojim korisnicima. Ova saradnja je ključna jer omogućava da pomoć stigne i do najudaljenijih i najranjivijih zajednica. Često imamo resurse i podršku, ali je izazov rasporediti ih i zbog toga je registar toliko važan. Zahvaljujući Nikogladan.ba, moći ćemo još bolje koordinirati raspodjelu hrane i učiniti je dostupnom u cijeloj Bosni i Hercegovini - Karalićeve su riječi.

 

Direktorica Filantropskog Foruma Sejdefa Bašić naglašava da je registar dragocjen resurs zbog svoje preglednosti, jednostavnosti korištenja i prilagođenosti za pretragu i unos podataka kako na računarima, tako i na mobilnim telefonima.

 

Osim svoje praktične uloge, registar će služiti i kao direktorij kompanija orijentisanih na društveno odgovorno poslovanje.

 

Sve kompanije koje doniraju ili žele donirati hranu mogu da se prijave u registar na www.nikogladan.ba i time učine svoj društveno odgovorni angažman transparentnijim. Poziv je upućen i javnim kuhinjama,  kojima će registar Nikogladan.ba omogućiti efikasniji i brži odgovor na potrebe njihovih korisnica i korisnika.

 

Do prije tri godine uništavano je 140 hiljada tona hrane, odnosno 280 miliona obroka godišnje. Na početku kampanje  „Niko gladan. Niko sam“, u Bosni i Hercegovini je bilo skoro 17 hiljada korisnica i korisnika javnih kuhinja, a od danas će njima i ostalima u stanju potrebe, biti omogućen  dostojanstveniji način prehrane i kvalitetniji život, naglašavaju realizatori.

 

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam.” dio je projekta "Pravni okvir za filantropiju", koji provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Filantropski forum, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku vlade SAD-a putem USAID-ovog programa “Snaga lokalnog”.

 

(FENA/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook