Priznao krivicu

Policajac iz Prijedora osuđen na godinu dana zatvora: Pisao kazne nevinim osobama, a od pravih krivaca uzimao novac

Hronika17.10.24, 19:41h

Policajac iz Prijedora osuđen na godinu dana zatvora: Pisao kazne nevinim osobama, a od pravih krivaca uzimao novac
Slavko Kajtez je tokom 13 saobraćajnih kontrola od vozača uzimao novac, najčešće po 100 KM, te prekršaje evidentirao na druga lica, čime su stvarni počinioci izbjegli oduzimanje vozačkih dozvola i kaznene bodove

 

 

Policajac Slavko Kajtez (56) iz Prijedora priznao je krivicu za zloupotrebu položaja tokom saobraćajnih kontrola, gdje je kazne za saobraćajne prekršaje evidentirao na druge osobe, dok su pravi počinioci izbjegavali sankcije. Kajtez je postigao sporazum s Republičkim tužilaštvom i pristao na kaznu od godinu dana zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 7.000 KM, te petogodišnju zabranu obavljanja poslova policajca, piše Glas Srpske.

 

Sporazum je predstavljen na suđenju u Okružnom sudu u Banja Luci, a sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš, prihvatilo je Kajtezovo priznanje. Izricanje presude zakazano je za petak.

 

Prema sporazumu, osim zatvorske i novčane kazne, Kajtez će morati vratiti 465 KM nezakonito stečene imovinske koristi i platiti sudske troškove.

 

Republičko tužilaštvo izmijenilo je optužnicu, pa je Kajtez optužen za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u svim tačkama, bez optužbe za primanje mita. Tužilac Goran Glamočanin pojasnio je da su izmjene tehničke prirode, u skladu s dokazima iznesenim na sudu.

 

Kajtez je tokom 13 saobraćajnih kontrola od vozača uzimao novac, najčešće po 100 KM, te prekršaje evidentirao na druga lica, čime su stvarni počinioci izbjegli oduzimanje vozačkih dozvola i kaznene bodove.

 

Kajtezova koleginica, Sanela Karagić Šumar (46), također je optužena za zloupotrebu položaja. Sud je razdvojio njihov slučaj nakon Kajtezovog priznanja, a suđenje Karagić Šumar bit će nastavljeno početkom novembra.

 

Optužnica je tereti da je tokom jedne saobraćajne kontrole evidentirala kaznu na lice koje nije počinilo prekršaj, omogućivši stvarnom počiniocu da izbjegne sankcije.

 

(Glassrpske.com/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook