ugovaraju se radovi

Čak 108 klizišta u općini Novo Sarajevo: Evo u kom se stanju nalaze i šta je sa sanacijom i monitoringom

Hronika17.10.24, 12:04h

Čak 108 klizišta u općini Novo Sarajevo: Evo u kom se stanju nalaze i šta je sa sanacijom i monitoringom
Pored saniranih klizišta Integralnim planom sanacije ocijenjeno je da je određeni broj evidentiranih klizišta neaktivan, umiren ili samo uslovno stabilan teren te su i ona uključena u projektnu dokumentaciju za vršenje monitoringa a sve u cilju promjene statusa evidentiranih klizišta u prostorno planskoj dokumentaciji, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo


 


Općina Novo Sarajevo rezimirala je poduzete aktivnosti na sanaciji i monitoringu klizišta na području te općine. Evidentirano je 108 klizišta, od čega je određeni broj u mirovanju.


U protekle četiri godine poduzete su brojne aktivnosti, a izrađen je i Integralni plan sanacije klizišta za period od deset godina u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.


U cilju stvaranja uslova za realizaciju jednog od najvećih projekta Park šuma Hum, na tom lokalitetu trenutno je  izvedeno 90 posto radova na sanaciji klizišta K4.


U okviru tog projekta planirana je sanacija klizišta u dvije faze, gdje prva faza obuhvata izgradnju drenažnog sistema a druga faza uređenje Humskog potoka. Nakon završenih radova pokrenut će se postupak za vršenje monitoringa saniranog klizišta K4 za šta je izrađena projektna dokumentacija.


U toku su radovi i na sanaciji klizišta na mikrolokaciji u Novopazarskoj ulici do broja 125, a završetak radova se očekuje u narednom periodu.


Ugovoreni su radovi na sanaciji klizišta u ulici Muhameda efendije Pandže do brojeva 115, 117, 137, 139 i 163  MZ Gornji Velešići, te se u narednom periodu očekuje početak radova na sanaciji.


Općina Novo Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju i planira provesti postupak javne nabavke za odabir izvođača radova na sanaciji nekoliko klizišta – u Velešićima, na brdu Hum, Vraca, Obad, te tri evidentirana klizišta u Ohridskoj ulici.


Vrši se monitoring za klizišta na lokalitetu brda Hum i u Novopazarskoj ulici.


Izrađena je projektna dokumentacija za vršenje monitoringa 20 evidentiranih klizišta koja su ranije sanirana.


Pored saniranih klizišta Integralnim planom sanacije ocijenjeno je da je određeni broj evidentiranih klizišta neaktivan, umiren ili samo uslovno stabilan teren te su i ona uključena u projektnu dokumentaciju za vršenje monitoringa a sve u cilju promjene statusa evidentiranih klizišta u prostorno planskoj dokumentaciji, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook