9. novembra u Pozorištu mladih

Evropska premijera Titan to Tachyons u Sarajevu

Kultura17.10.24, 10:21h

Evropska premijera Titan to Tachyons u Sarajevu
Titan to Tachyons i Trevor Dunn svoju evropsku turneju započet će upravo u Sarajevu a nastaviti koncertima u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i završiti na Kosovu, na Priština Jazz Festivalu

 

 

Nastavljajući tradiciju organizacije premijernih koncertnih programa u Bosni i Hercegovini i Evropi, Jazz Fest Sarajevo ovog će novembra predstaviti evropske premijere američkih muzičara.


 
U četvrtak 9. novembra u Pozorištu mladih nastupit će Titan to Tachyons, bend gitaristice Sally Gates. Izvest će repertoar svog drugog studijskog albuma Vonal objavljen za njujoršku izdavačku kuću Tzadik. Vonal dolazi nakon hvaljenog prvjenca Cactides i donosi snažni groove, hipnotičke rifove i vatrena sola koji čine da se heavy metal i improvizacija susreću u ovom jedinstvenom instrumentalnom remek-djelu. Ovaj je album dobio odlične ocjene kritike a Wire ga je ocijenio virtuoznim.


 
Sally Gates je gitaristica i kompozitorica rođena na Novom Zelandu, živi u New Yorku gdje često nastupa sa različitim improvizatorima i grupama. U svom bendu Titan to Tachyons okupila je izvrsne muzičare i improvizatore, važna imena njujorške scene – Trevora Dunna (el. bas), Matta Hollenberga (VI bas) te Kennyja Grohowskog (bubnjevi). Svu trojicu muzičara publika Jazz Festa upoznala je u prethodnim godinama kao članove različitih ansambala, a Trevor Dunn (Mr. Bungle, Fantomas, Tomahawk) će dan ranije, 8. novembra također u Pozorištu mladih, održati solo recital i premijerno prezentirati svoj solo program. Dunn je još osamdesetih osnovao bend Mr. Bungle u kojem nastupa sa pjevačem Mikeom Pattonom i gitaristom Treyom Spruanceom. Od 2020. godine pridružili su im se i Scott Ian, gitarista Antraxa, te Dave Lombardo, bubnjar i nekadašnji član Slayera, sa kojima su snimili album i održali brojne koncerte i ove godine a Trevor Dunn je trenutno na velikoj turneji od preko 70 koncerata sa King Buzzom (Buzz Osborne, Melvins, Fantomas).


 
Titan to Tachyons i Trevor Dunn svoju evropsku turneju započet će upravo u Sarajevu a nastaviti koncertima u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i završiti na Kosovu, na Priština Jazz Festivalu. 


 
Ulaznice za koncerte možete kupiti na zvaničnoj web stranici festivala jazzfest.ba ili od 31. oktobra u festivalskom box officeu.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook