Ima li kraja?

Novo jutro, nove dojave o bombama u sarajevskim školama: Učenici vraćeni kućama

Hronika17.10.24, 09:43h

Novo jutro, nove dojave o bombama u sarajevskim školama: Učenici vraćeni kućama
A Mašinska, po svemu sudeći nije jedina škola kojoj je danas upućena dojava o postavljenoj bombi

 

 

Samo što je počela, nastava u prvoj smjeni u Mašinskoj školi u Sarajevu je prekinuta. Malo iza 8 sati stigla je nova u nizu dojava o postavljenoj bombi. Učenici, nastavnici i osoblje odmah su evakuisani iz objekta, a djeca su poslana kući. Časovi će danas biti održani online, s tim da će nastava biti nastavljena od 10 sati.
 

Ovo je za Oslobođenje potvrdila majka jednog učenika koji pohađa ovu školu, naglašavajući da se ova situacija dešava već 9. dan zaredom.
 

- Ne znam zašto ne pređu na online barem nekoliko dana. I djeci je ovo već gnjavaža, a znaju i to da će ih pritisnuti ispitivanja i kontrolni. Danima tako - dođu u školu, a malo potom ih vrate kući, ističe naša sagovornica. 


A Mašinska, po svemu sudeći nije jedina škola kojoj je danas upućena dojava o postavljenoj bombi. Naime, Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS-a, kazala je da postoje informacije koje se odnose na dvije lokacije.
 

- Vrše se provjere, istakla je.


Doznajemo da je prijetnja, odnosno dojava o postavljenoj bombi upućena i Srednjoj medicinskoj školi na Jezeru, čiji su učenici također, kao i danima prije, vraćeni kući. I oni će nastavu danas nastaviti online. A sutra će opet u školu... pa šta bude.


A ove današnje, tek su s kraja niza desetina dojava koje su u posljednje vrijeme prekinule nastavu, evakusale objekte obrazovnih ustanova, digle policiju na noge... Da ne govorimo o panici koju izazivaju kod učenika ali i njihovih roditelja, te gubitku časova i gomilanju troškova na sve ono što je neophodno učiniti nakon što takva prijetnja bude upućena. 
 

Čisto podsjećanja radi, nakon evakuacije slijedi KDZ pregled objekta koji traje satima...
 

Sve dojave poslane do danas, srećom, bile su lažne, a policija je u Sarajevu dosad privela pet maloljetnika koji se sumnjiče da su upućivali lažne dojave o postavljenim bombama.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i jutros je zaprimilo informacije da su upućene dojave o bombama putem e-mailova u tri škole na području Kantona Sarajevo. 
 

- Mi smo zaprimili informaciju, odnosno škole su nas obavijestile o e-mailovima koje su jutros otvorili. Tim koji je formiran za ovaj problem, koji radi pod nadzorom Tužilaštva KS, a koji čine Uprava policije MUP-a KS i Federalna uprava policije, provjeravaju i te navode od jutros - potvrdila je Feni glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.
 

Ona nije mogla precizirati o kojim školama se radi, ali je istakla da se radi o tri dojave, na tri lokacije. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook