žele demantovati dezinformacije

ERB transparentno o dugu i prodaji BHRT imovine: Evo šta se ustvari prodaje i koje su cifre u igri

Mediji15.10.24, 17:17h

ERB transparentno o dugu i prodaji BHRT imovine: Evo šta se ustvari prodaje i koje su cifre u igri
U svrhu izmirivanja dugogodišnjih dugovanja BHRT prema EBU, uključujući automatski i uknjižena potraživanja ostalih povjerilaca, sud je naredio prodaju određene imovine BHRT

 

 


Nakon što su u nedavnim saopštenjima medija objavljene netačne informacije, Evropska radiodifuzijska unija (eng. skr. EBU), u svom saopštenju za medije,  pojašnjava ključne činjenice o predstojećoj javnoj prodaji dijela imovine Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (skr. BHRT).


U svrhu izmirivanja dugogodišnjih dugovanja BHRT prema EBU, uključujući automatski i uknjižena potraživanja ostalih povjerilaca, sud je naredio prodaju određene imovine BHRT.


Prodaja je pažljivo struktuirana, tako da se BHRT omogući da ispuni svoje finansijske obaveze bez prekida u pružanju svojih osnovnih usluga javnog emitera svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.


Važno je istaknuti da prodaja ne obuhvata imovinu vezanu sa programsku produkciju ili operativno sjedište BHRT. Eventualno preostali novac od prodaje omogućit će BHRT da ojača svoje finansijsko stanje i održivost.


Šta se prodaje?


Suprotno različitim saopštenjima, prodaja ne uključuje ‟Sivi dom„ – glavni objekat BHRT namijenjen za produkciju i emitiranje. Umjesto toga, prodaja je ograničena na pomoćnu parcelu na kojoj su parking i objekat koji se ne koristi za programsku produkciju. Imovina koja se prodaje nema uticaja na aktivnosti emitiranja BHRT.


Prethodni pokušaj prodaje


Istu imovinu BHRT je pokušala prodati u maju 2021. godine. Pokušaj je blokiran od strane Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, čime je odgođeno potencijalno rješavanje finansijske situacije BHRT.


Vlasništvo nad imovinom


Još uvijek postoje nesuglasice o vlasničkom statusu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u sličnom slučaju (AP 4182/20, od 11. maja 2022. godine), presudio da nepokretna imovina prenesena na BHRT, nakon promjene statusa društvene imovine, ne predstavlja državnu imovinu.


Stoga, imovina koja se trenutno prodaje nije predmet Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.


Procjena i poravnanje duga


U pojedinim saopštenjima se netačno sugeriše da se ova imovina – procijenjena na 165 miliona KM – prodaje isključivo da bi se izmirio dug prema EBU, od 16 miliona KM.


To nije tačno. Bilo kakva sredstva stečena prodajom prvenstveno se moraju iskoristiti za izmirivanje dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Poreznoj upravi FBiH (skr. UINO i PU FBiH), od približno 36 miliona KM, ne računajući kamatu.


Ukupni dug


Prilikom prve prodaje, imovina se mogla prodati za minimalno 50% njene procijenjene vrijednosti od 165 miliona KM.


Imajući u vidu neizmirena dugovanja BHRT (procijenjena na približno 50-60 miliona KM) te moguću prodajnu cijenu od 80 miliona KM, sva sredstva preostala nakon izmirenja dugova, BHRT je mogla zadržati čime bi se poboljšalo njeno finansijsko i poslovno stanje. Nažalost, prva prodaja je bila bezuspješna.


Prema proceduralnim pravilima, prilikom druge prodaje, imovina se ne može prodati po cijeni manjoj od jedne trećine njene procijenjene vrijednosti, što znači da je potencijalna minimalna cijena (približno 55 miliona KM) već jednaka ili čak manja od neizmirenih dugovanja.


Strateška prilika za BHRT


Ova prodaja vanposlovnih sredstava – imovine koja ne utiče na programsku produkciju – prilika je za BHRT da ispuni svoje finansijske obaveze, osnaži svoju održivost i zaštiti svoju misiju javnog emitera Bosne i Hercegovine. Nažalost, ovu priliku ugrožava širenje dezinformacija.


Svim zainteresiranim stranama preporučujemo da se oslanjaju na provjerene pojedinosti o prodajnom procesu, a medijske kuće i ostala lica pozivamo da tačno prenesu ove činjenice.


U isto vrijeme, pozivamo vlasti Bosne i Hercegovine da konačno riješe sistemsko i hronično nedovoljno finansiranje BHRT-a, koje se nastavlja dugi niz godina i koje hitno treba riješiti u interesu građana Bosne i Hercegovine, u skladu sa pravnim okvirom EU, što je neophodno za pristupanje EU.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook