razlog nije uvažen

Općinski sud u Sarajevu novčano kaznio Elmedina Konakovića i naredio njegovo privođenje

Hronika15.10.24, 16:58h

Općinski sud u Sarajevu novčano kaznio Elmedina Konakovića i naredio njegovo privođenje
- Razlog zbog kojeg je pravdao svoje odsustvo je otpao. Očekivali smo da će se pojaviti. Sasvim je logično kada svjedok ne opravda svoje odsustvo da ga se kazni – govori Nakić

 

 


Općinski sud u Sarajevu naložio je privođenje ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića na naredno ročište u predmetu Vinko Jakić protiv Odbora za žalbe, Vlade FBiH, Agencije za državnu službu FBiH te Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Jakić je podnio tužbu nakon što je smijenjen sa funkcije direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.


Elmedin Konaković je svjedok u ovom predmetu i na njegovom svjedočenju insistiraju Jakićevi advokati. 


Konaković će biti i novčano kažnjen zbog nepojavljivanja na današnjem ročištu, a na naredno ročište će biti privedan na svjedočenje jer se danas, po treći put, nije pojavio na poziv Suda, potvrdio je za Faktor Jakićev advokat Alen Nakić.


Prema Zakonu o parničnom postupku novčana kazna može iznositi od 100 do 1.000 KM. 


- Konaković je do sada svaki put imao opravdanje. Jučer, negdje u podnevnim satima, poslao je dopis Sudu da ne može pristupiti na današnjem ročištu koje je zakazano u 11 sa obrazloženjem da danas u 14 sati ima zakazan sastanak lidera političkih partija na državnom nivou. Kasnije je Nermin Nikšić javno objavio kako otkazuje taj sastanak zbog kolektivne dženaze žrtvama tragedije u Jablanici – pojašnjava za Faktor Nakić.


On dodaje kako su zbog toga svi očekivali da će se Konaković danas pojaviti.


- Razlog zbog kojeg je pravdao svoje odsustvo je otpao. Očekivali smo da će se pojaviti. Sasvim je logično kada svjedok ne opravda svoje odsustvo da ga se kazni – govori Nakić, navodeći kako će rješenje o kažnjavaju Sud donijeti naknadno.


Na današnjem ročištu svjedočio je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac kojem je ovo, također, treći poziv na svjedočenje. Prethodno ročište je pojašnjeno kako je federalni ministar bio van BiH zbog operativnog zahvata.


- Iako je bolestan, on je uložio dodatni napor. Bolestan čovjek iz Livna je došao i ispunio svoju građansku obavezu, za razliku od Konakovića.


Konaković je taj koji promoviše EU put i pristupne pregovore, jedna od tačaka je i pravosuđe. Pa ako tako promoviše i ideje te program vlastite partije, onda je valjda red da poštujete i Sud koji Vas zove – mišljenja je Nakić.


Naredno ročište zakazano je za 15. novembar.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook