Zbog akcije 'Black Tie'

Europol Vahidinu Munjiću zabranio dolazak na Konveciju šefova policije u Hagu

Hronika15.10.24, 14:22h

Europol Vahidinu Munjiću zabranio dolazak na Konveciju šefova policije u Hagu
Munjić je trebao biti dio delegacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom i Sinišom Kostreševićem, direktorom policije RS-a

 

 

Vahidinu Munjiću, direktoru Federalne uprave policije (FUP), onemogućen je pristup Konvenciji šefova policija koja se održala u Hagu, piše Crna-Hronika.

 

Trebao je biti dio delegacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom i Sinišom Kostreševićem, direktorom policije RS-a. Međutim, Europol je obavijestio nadležne da Munjić neće moći prisustvovati sastancima, dok su Ćulum i Kostrešević prisustvovali događaju.

 

Istraga navodi da je glavni razlog nedavna akcija “Black Tie,” koju je vodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa Europolom.

 

Tokom te akcije Munjić je bio uhapšen, ali je kasnije pušten na slobodu, dok istraga o njegovoj ulozi i dalje traje zbog sumnji u zloupotrebu položaja.

 

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak bio je suočen s kritikama zbog slavljenja povratka na posao službenika FUP-a pod istragom za teška krivična djela.

 

Također, Vlada Federacije BiH je ove godine proširila ovlasti ministra Isaka, što je omogućilo da Munjić ostane na čelu FUP-a, uprkos tekućim istragama, uz podršku ostatka vlade.

 

(Crna-hronika.info/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook