17. oktobra u BKC

Izložba novinske fotografije Fehima Demira: Svjedok brojnih historijskih događaja

Kultura15.10.24, 11:21h

Izložba novinske fotografije Fehima Demira: Svjedok brojnih historijskih događaja
Fehim Demir, priznati novinski fotograf, kroz svoj rad je zabilježio brojne važne trenutke i događaje širom svijeta

 

 

Izložba novinske fotografije Fehima Demira bit će otvorena u četvrtak, 17. okotobra u galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, sa početkom u 19 sati. U periodu od 17. do 30. oktobra, publika će imati priliku pogledati fotografije nastale u proteklih 12 godina. Fotografije koje pričaju priče, prenose emocije i dokumentuju svijet oko nas, jer gdje nema fotografije nema ni događaja.

 

Fehim Demir, priznati novinski fotograf, kroz svoj rad je zabilježio brojne važne trenutke i događaje širom svijeta. Rođen je 3. marta 1959. u Kijevu kod Sarajeva, a kao fotoreporter je počeo raditi 1979. u dnevnom listu Oslobođenje. Početkom raspada Jugoslavije 1991. godine počinje raditi za Evropsku pressphoto agenciju iz Njemačke sve do marta 2024. godine. Tokom rada, pratio je više svjetskih i evropskih događaja, ratove na prostoru bivše Jugoslavije, evropska i svjetska prvenstva u fudbalu, rukometu, džudou, stonom tenisu, biatlonu, brzom trčanju, Olimpijske igre i druge događaje.

 

fehim-demir-izlozba

 

Povodom Dana lista Oslobođenje, dobitnik je nagrade za serijal fotografija iz Kurdistana 1990. godine. Dva puta je dobitnik nagrade Društva novinara Bosne i Hercegovine, kao Fotoreporter godine.

 

U vremenu u kojem dominira digitalni medij, novinska fotografija ostaje snažan vizuelni element i alat za prenošenje istine i oblikovanja javnog mijenja. Poput svjedoka historijskih događaja, ova vrsta fotografije je veoma moćno sredstvo komunikacije i utjecaja, te nam pomaže u boljem shvatanju svijeta u kojem živimo. Novinska fotografija ima moć da informiše, inspiriše, emocionalno povezuje ali i podstiče na akciju i razmišljanje što je čini veoma važnim i utjecajnim medijem u savremenom svijetu.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook