LEDI SE KRV U ŽILAMA

Stravični detalji o djelovanju bande braće Ćulum: Kako su kažnjavali žene i djevojke, a ko ih je štitio skoro deceniju?!

Hronika14.10.24, 19:39h

Stravični detalji o djelovanju bande braće Ćulum: Kako su kažnjavali žene i djevojke, a ko ih je štitio skoro deceniju?!
Ono što je Sud BiH naveo u rješenju izaziva mučninu, ledi krv u žilama i nameće neminovna pitanja: Ko je duže od deceniju štitio Ćulume, ali i ko je u BiH koristio seksualne usluge djevojaka od kojih su većina tretirane kao ropkinje u ovoj kriminalnoj grupi i je li zaista moralo proći toliko godina da se vođe ove kriminalne grupe o kojoj su mediji i ranije pisali nađu iza rešetaka?

 


Izvor: Raport
Piše: Semira Degirmendžić


Duže od deset godina Bosnom i Hercegovinom je harala zloglasna grupa 'United Tribuns', na čelu s braćom Arminom i Nerminom Ćulumom, a tek prije nekoliko dana pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Armina Ćuluma, njegovog sina Alena Leona Ćuluma i još petero osumnjičenih da su bili dio te opasne, međunarodne organizirane kriminalne grupe.


Raport ekskluzivno objavljuje stravične detalje o dokazima o zlodjelima ove grupe iz rješenja Suda BiH na osnovu kojih je za petero osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor.


S Arminom i Alenom Ćulumom uhapšeni su još Justin Dargel, državljanin Njemačke, već osuđivan u toj zemlji, zatim Danilo Željko Katanić po nacionalnosti Nijemac, državljanin BiH i Njemačke, Endrina Tankošić, po nacionalnosti Hrvatica, državljanka Hrvatske, Amrudin Dugonjić, državljanin BiH nastanjen u Sanskom Mostu i Igor Jurčević.


Ćulumima, Dargelu, Kataniću i Tankošić, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor. Za Jurčevića se ne navodi da su mu određene mjere zabrane ili pritvor, ali se spominje kao dio zloglasne grupe, dok je Dugonjić pušten na slobodu uz mjere zabrane putovanja i sastajanja s određenim osobama.


Ko je duže od 10 godina štitio Ćulume?


Svi osumnjičeni kojima su određeni pritvor ili mjere zabrane, terete se za organizirani kriminal u vezi s međunarodnom trgovinom ljudima, međunarodnim navođenjem na prostituciju i pranjem novca.


Pojedinosti o tome na koji su način za prostituciju vrbovane žene i djevojke od kojih su neke bile i maloljetne, kao i navodi o zlostavljanu tih žena, navedeni u rješenju Suda BiH zaista su stravični.


Dio dokaza koje je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu čak nije ni interpretiran u prijedlogu za pritvor u rješenju Suda, jer je to tražilo Tužilaštvo BiH zbog zaštite istrage, a Sud prihvatio.


No i ono što je Sud BiH naveo u rješenju izaziva mučninu, ledi krv u žilama i nameće neminovna pitanja: Ko je duže od deceniju štitio Ćulume, ali i ko je u BiH koristio seksualne usluge djevojaka od kojih su većina tretirane kao ropkinje u ovoj kriminalnoj grupi i je li zaista moralo proći toliko godina da se vođe ove kriminalne grupe o kojoj su mediji i ranije pisali nađu iza rešetaka?


U rješenju Suda BiH kao osumnjičeni i povezan s ovom grupom spominje se i Sado Đugum, za kojeg se navodi da se trenutno nalazi u pritvoru prema rješenju Kantonalnog suda u Mostaru, te da je nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od 13 godina zbog, između ostalog, navođenja na prostituciju.


Prema rješenju Suda BiH, Ćulumova grupa je ciljano pronalazila mlade djevojke za prostituciju od kojih su neke bile i maloljetne i iz porodica s problemima.


Istaknuto je da je grupa patentirala posebnu metodu 'lover boy' radi navođenja žena na prostituciju, a koja se ogleda u pažljivoj analizi kod biranja žena i nuđenju izlaza ženama iz loše materijalne situacije, ukoliko se za Ćuluma budu bavile prostitucijom.


Koristeći to i stanje nedovoljne zrelosti djevojaka, kriminalna grupa ih je na prostituciju tjerala lažnim obećanjima, zastrašivanjem, fizičkim zlostavljanjem, ograničavanjem kretanja i drugih sloboda, ucjenama, prijetnjama po život i tijelo i život i tijelo članova njihovih porodica.


Prema navodima iz rješenja Suda BiH, kada bi žene postale svjesne manipulacije nad njima bi bile primjenjivane represivne mjere u vidu nasilja, nuđenja otkupnine, kada članovi između sebe prodaju žene kao dio otkupnine, a dio novca ide Ćulumu u istom procentu.


Ako su htjele napustiti grupu, žene su svirepo kažnjavane


Žene su, kako je navelo Tužilaštvo BiH, svirepo bile kažnjavane, na primjer 'brojanjem drveća glavom', nakon što su izvođene u park i udarane glavom u svako drvo, zatim davljenjem u kadi, premlaćivanjem, primoravanjem na seksualne usluge u situaciji kada nisu bile sposobne za to'.


Nastavak teksta i detalje iz navoda Tužilaštva BiH čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook