iznenada u 61. godini

Njegove fotografije opkoljenog Sarajeva obišle su svijet: Preminuo britanski fotograf Paul Lowe

Hronika14.10.24, 18:16h

Njegove fotografije opkoljenog Sarajeva obišle su svijet: Preminuo britanski fotograf Paul Lowe
Njegova knjiga "Bosnians", koja dokumentuje 10 godina ratne i poslijeratne situacije u BiH, objavljena je u aprilu 2005. godine. Smatrao je da se historija rata u BiH nikada ne smije zaboraviti i da se iz nje trebaju izvlačiti životne pouke

 

 

Paul Lowe, britanski fotograf, preminuo je u subotu u Los Angelesu u 61. godini.


Loweove fotografije opkoljenog Sarajeva su obišle svijet. Njegove fotografije objavljivane su u časopisima Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent.


Od Lowea se opraštaju razne organizacije čiji je član bio, kao i kulturno-umjetnička društva u BiH, prenosi Faktor.


- S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti našeg dragog prijatelja i kolege Paula Lowea, čiji je briljantni život prekinut u subotu u Los Angelesu u Kaliforniji. Paul je bio hrabar i voljen drug, te duboko odan otac i muž. Gubitak je šokantan i porazan, a naša srca su uz njegovu porodicu - naveli su iz The VII Foundation.


Izvještavao je o udarnim vijestima širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, sukob u bivšoj Jugoslaviji i uništenje Groznog, a bio je i profesor dokumentarne fotografije na London College of Communication, University of the Arts.


Njegova knjiga "Bosnians", koja dokumentuje 10 godina ratne i poslijeratne situacije u BiH, objavljena je u aprilu 2005. godine.
Smatrao je da se historija rata u BiH nikada ne smije zaboraviti i da se iz nje trebaju izvlačiti životne pouke.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook