Kako zadržati bliskost sa djecom

Privrženost je osnova roditeljstva: Dr Gordon Njufeld održao predavanje u Banjaluci na poziv Fondacije Novak Đoković

Hronika14.10.24, 17:43h

Privrženost je osnova roditeljstva: Dr Gordon Njufeld održao predavanje u Banjaluci na poziv Fondacije Novak Đoković
U okviru svog uvodnog obraćanja publici, dr Njufeld osvrnuo se neke od ključnih tema u vezi sa roditeljstvom i izazovima odrastanja, kao što su privrženost, značaj uloge roditelja u odnosu na ulogu vršnjaka, te važnost osjećaja, odmora i igre u rastu i razvoju djece

 

 

"Kako zadržati bliskost sa djecom uprkos izazovima odrastanja?" tema je o kojoj je dr Gordon Njufeld, svjetski priznati stručnjak u oblasti ranog razvoja i dječje psihologije, razgovarao sa banjalučkom publikom u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Dr Njufeld posjetio je Banja Luku kao gost Fondacije Novak Đoković u okviru programa „Razgovori o roditeljstvu“, čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti javnosti o temama razvoja djece i roditeljstva. Vođena idejom da je briga o odrastanju djece jedan od koraka ka boljoj budućnosti za sve nas, Fondacija Novak Đoković već treću godinu zaredom organizuje dolazak vodećih stručnjaka iz ove oblasti.


U okviru svog uvodnog obraćanja publici, dr Njufeld osvrnuo se neke od ključnih tema u vezi sa roditeljstvom i izazovima odrastanja, kao što su privrženost, značaj uloge roditelja u odnosu na ulogu vršnjaka, te važnost osjećaja, odmora i igre u rastu i razvoju djece. 

 

gordon-neufeld-banjaluka-2


- Kako da zaštitimo djecu u ovom svijetu? Kada shvatimo da je zajedništvo naš primarni nagon, tad također razumijemo koja je ljudska prijetnja - zadržavanje u tom zajedništvu, suočavanje s odvojenošću, suočavanje s nedostatkom pripadnosti, nedostatkom ljubavi, nedostatkom sličnosti, nedostatkom sviđanja, nedostatkom zajedništva. Kada dijete živi na taj način, tražeći odgovore u zajedništvu, tražeći svoj značaj, važnost i ljubav, osjeća se sigurno. Jer roditelj je taj koji im znači. Kada im ti značiš više od ostalih, manje će ih povrijediti stvari koje ih okružuju - naglasio je dr. Njufeld. 


Suština je u privrženosti djeteta roditelju. Ako dijete nije privrženo roditelju, on ne može da brine o njemu. Privrženost je kontekst u kom pružamo brigu svojoj deci – ona stvara osjećaj doma, osjećaj sigurnosti i najzad, priprema djecu za ovaj svijet. Nije predviđeno da se djeca staraju sama o sebi, objasnio je dr Njufeld. Osim privrženosti, kao osnovne potrebe djeteta dr Njufeld naveo je i potrebu za slobodnim izražavanjem osjećaja, odmor i igru. Odmor je, kako kaže, preduslov za rast, dok je sposobnost za igru odličan pokazatelj zdravlja. 

 

gordon-neufeld-banjaluka-1
 
- Ove godine smo doveli dr. Gordona Neufelda kako bismo osnažili porodice i podsjetili na neprocjenjivu vrijednost bliskosti s djecom. Kako dr. Neufeld kaže, kada dijete osjeti privrženost i pripadnost, ono se osjeća sigurno i zaštićeno. U ranjenom svijetu, upravo ta privrženost predstavlja ključ za sigurnost naše djece. Dr. Neufeld će s publikom podijeliti ove važne poruke, a iskreno se nadam da ćemo se vratiti s još stručnjaka i novih tema za razmatranje kako bismo, kroz zajednički napredak, osigurali bolju budućnost i za nas i za našu djecu - izjavila je Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorica Fondacije Novak Đoković.


Fondacija Novak Đoković osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji. Rad Fondacije zasniva se na uvjerenju da predškolsko obrazovanje može promijeniti život djece i cijele zajednice. Takođe se zalaže i za dovođenje svjetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja u Srbiju i zemlje regiona.


- Misija Fondacije je da podržimo stručnjake i roditelje u cijelom regionu i da se povežemo kroz temu roditeljstva, jer za temu roditeljstva ne postoji alternativa. Period ranog razvoja kojim se mi bavimo je najkraći životni period, ali ima najveći utjecaj na razvoj djece. Kako dr. Njufeld kaže, ljubav djece ne treba da bude uslovljena, djeca treba da se odmaraju u roditeljskoj ljubavi - zaključila je Smiljane Grujić, glavna programska menadžerica Fondacije Novak Đoković.  

 

gordon-neufeld-banjaluka-4


Pokrovitelji predavanja bili su Curaprox i Nutrino Lab, koji su svojim angažmanom doprinijeli realizaciji događaja ali i podizanju svijesti o važnosti tema obrađenih tokom predavanja.


Dr Gordon Njufeld je široj javnosti poznat i kao mentor Gabora Matea, a u svojoj karijeri, koja traje više od 40 godina, radio je kao klinički psiholog sa djecom, omladinom i njihovim porodicama. Autor je bestselera „Budite oslonac svojoj djeci“ koji je preveden i na srpski jezik. Posljednje dvije decenije posvetio je kreiranju kurseva za roditelje i nastavnike u okviru svog Neufeld Institute – online obrazovnog instituta i svjetske dobrotvorne organizacije posvećene primjeni razvojne nauke pri odgajanju djece.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook