za studente novinarstva

Završena Škola medijske etike Vijeća za štampu i online medije u BiH

Mediji13.10.24, 16:21h

Završena Škola medijske etike Vijeća za štampu i online medije u BiH
Osim redovnog nastavnog plana i programa na fakultetima, Škola medijske etike pružila je studentima/icama praktično obrazovanje koje im nudi novu i drugačiju perspektivu o prirodi njihovog budućeg odgovornog rada u medijima

 

 

Škola medijske etike za studente i studentice novinarstva iz BiH, koju je Vijeće za štampu i online medije u BiH organizovalo u Sarajevo od 7. do 13. oktobra zatvorena je svečanom dodjelom certifikata, koje je polaznicima/cama Škole uručila ambasadorica Republike Češke u BiH, gđa Jana K. Lolić Šindelková. 


Škola je realizovana kroz Transition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.


Program Škole omogućio je polaznicima/cama da steknu široko znanje i vještine potrebne za uspješan rad u modernom medijskom okruženju. Osim redovnog nastavnog plana i programa na fakultetima, Škola medijske etike pružila je studentima/icama praktično obrazovanje koje im nudi novu i drugačiju perspektivu o prirodi njihovog budućeg odgovornog rada u medijima. Ovaj program ne samo da ih osposobljava za savremene izazove, već i naglašava važnost etičkog pristupa i profesionalizma u novinarstvu.

 

skola-medijske-etike-vzs-3


Na dnevnom redu Škole našao se širok spektar tema koje su ključne za razumijevanje novinarstva i medija danas. Programom su bile obuhvaćene sljedeće teme: novinarstvo danas; agencijsko novinarstvo; printani mediji; online novinarstvo; tv novinarstvo; radijsko novinarstvo; podcast; samoregulacija medija i medijska etika; regulacija medija u BiH; etika istraživačkog novinarstva, „insider“ metode istraživačkog novinarstva i etika „insider“ metoda; izvori informacija, provjera i zaštita izvora; mehanizmi zaštite prava novinara; sloboda medija i sloboda govora; govor mržnje kao zloupotreba slobode govora te posljedice koje govor mržnje izaziva; dezinformacije; novinarski žanrovi; Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 


Predavači/ce na Školi bili su istaknuti stručnjaci/kinje iz medijske zajednice: Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”; Dženana BUREK, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH; Azra MASLO, rukovoditeljica Sektora za programske sadržaje i prigovore u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH; Berislav JURIČ, novinar portala bljesak.info; Adna ZILIĆ, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo; Semira DEGIRMENDŽIĆ, novinarka portala raport.ba; Mersad GUŠIĆ, urednik portala klix.ba; Borka RUDIĆ, generalna tajnica Udruženja BH Novinari; Dejan JAZVIĆ, glavni i odgovorni urednik Federalne novinske agencije; Seid MASNICA, dugogodišnji novinar i profesor komunikologije; Brankica RAKOVIĆ, urednica podcasta Oslobođena; Saša RUKAVINA, izvršni urednik “Oslobođenja”; Vanja ILIČIĆ, urednica na BH Radiju; Maida BAHTO KESTENDŽIĆ, projekt koordinatorica/dipl. pravnica u Vijeću za štampu i online medije u BiH i Mirjana JOVOVIĆ, službenica za žalbe u Vijeću za štampu i online medije u BiH.

 

skola-medijske-etike-vzs-2


U sklopu Škole medijske etike održana je i sjednica Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH, na kojoj su razmatrane žalbe građana/ki na pisanje štampanih i online medija. Sjednici su prisustvovali i polaznici/e Škole, koji su se po prvi put susreli sa analizom prigovora građana/ki iz ugla članova/ica Žalbene komisije.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook