zbog Jablanice postao tema

Pomjera se tlo na Trebeviću: Mještani već imaju pukotine na kućama, na klizišta se i ranije upozoravalo!

Hronika13.10.24, 09:29h

Pomjera se tlo na Trebeviću: Mještani već imaju pukotine na kućama, na klizišta se i ranije upozoravalo!
Tek nakon katastrofe u Donjoj Jablanici, mještani MZ Širokača postali su glasniji iako su, kako kažu, već godinu svjesni da deponovanje kamenja utječe na lokalni potok. Oni kažu da bi u slučaju, a toga se najviše plaše, bujica koje bi nosile ovo kamenje bilo ugroženo više od 200 domaćinstava

 

 


Tlo na Trebeviću u Mjesnoj zajednici Širokača na području Općine Stari Grad u Sarajevu pomjerilo se za više od dva metra uslijed klizišta i sada su u opasnosti mještani. Da bi do toga moglo doći nadležnima se mnogo ranije ukazivalo. Postalo je tema tek sada - nakon stravične tragedije u Jablanici.


Pukotine se šire na Trebeviću i naseljima sve više prijete klizišta. Najbliže kuće nalaze se samo 50 metara od ove lokacije. Iako je odlaganje građevinskog materijala sada obustavljeno, opasnost nije prošla. Erozija tla i izlijevanje potoka prijeti mještanima naselja Boguševac i Bostarići. Đula Memović ekipi N1 je pokazala tragove pucanja na svojoj kući.


- Prije nekoliko mjeseci kuća je počela da puca. Jedan dan je samo kleknula. Kada sam sišla u donji sprat, popucalo je. Kada sam ušla u kupatilo, pločice su popucale. Zid se pomjera ovamo pet centimetara je otišao - rekla je za N1 Đula Memović koja živi u naselju Boguševac.


Tek nakon katastrofe u Donjoj Jablanici, mještani MZ Širokača postali su glasniji iako su, kako kažu, već godinu svjesni da deponovanje kamenja utječe na lokalni potok. Oni kažu da bi u slučaju, a toga se najviše plaše, bujica koje bi nosile ovo kamenje bilo ugroženo više od 200 domaćinstava.


Iz Istočnog Starog Grada uvjeravaju da se vrši čišćenje i da su u toku radovi kojima će se odvodi usmjeriti izvan naseljenog dijela. Utvrdili su da je došlo do začepljenja drenažnih kanala i odvoda u kojima se zadržavao prirodni tok slivanja voda sa Trebevića.


- To je sve zatrpano kamenjem, drvećem, šljunkom i ostalim. Voda protiče kroz to kamenje. Kritično je nema šta da kažem - poručio je Vejsil Kraljević.


Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak bio je zatečen prvom informacijom sa terena. No, bivši resorni ministar kaže da se na moguće opasnosti od izgradnje kompleksa ukazivalo mnogo ranije, da su svi bili upoznati s tim, kao i da su iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja KS upozoravali da se radovi vrše uz samu granicu zaštićenog pejzaža.


- Sada je u fokusu, a trebalo je biti prije godinu od augusta. Svi članovi Vlade su upoznati sa ovim problemom. Bili su dopisi, bila su i moja gostovanja gdje smo upozoravali na izgradnju ove zgrade, a dobili smo i dokument da je načelnik Istočnog Starog Grada dao saglasnost da se deponuje građevinski otpad. Sada imamo to što imamo - tvrdi Almir Bećarević, bivši ministar komunalne privrede KS.


Aktuelni ministar poručuje da je sada situacija pod kontrolom. Šuma je bespovratno posječena, a klizište primjetno. Izgradnja neće biti zaustavljena. Osim što su ekolozi prije početka bilo kakvih radova ukazivali da će kompleks uništiti “pluća” Sarajeva, svi su u strahu da će uništiti i živote ljudima.


- Gradnju podržavaju politika, banke, cijele političke stranke. Oni ne žele da ove probleme imaju u javnosti. Tek kada se dese ovakve tragedije, onda imamo reakciju - istakao je Anes Podić, ekološki aktivista.


- Voljela bih da ovo ne ostane zanemareno. Da bude aktuelno nekoliko mjeseci i stiša se bura. Vidite, i garažu ovdje..., popucalo. Sa strahom uđeš ispred ploče - pokazala je Đula Memović sa početka priče.


Sada je tu samo nada da preduzete mjere nisu kasno donesene, ali i da neće biti elementarnih nepogoda. Deponovanje materijala je s jedne strane brda zatrpavalo potok, a s druge strane pokrenulo klizište.


Prilog N1 pogledate ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook