po uzoru na metropole

Na Vilsonom postavljen prvi reciklomat za hranjenje životinja: O čemu je riječ i da li će smanjiti agresivnost pasa lutalica?

Hronika11.10.24, 15:12h

Na Vilsonom postavljen prvi reciklomat za hranjenje životinja: O čemu je riječ i da li će smanjiti agresivnost pasa lutalica?
Ovo je odličan primjer kombinacije brige o životinjama i podizanja ekološke svijesti u korist zajednice, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo

 

 

Po uzoru na svjetske metropole, Općina Novo Sarajevo kod stagea na Vilsonovom šetalištu postavila je prvi reciklomat za hranjenje pasa i mačaka, u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH. 


Ova humana inicijativa naše lokalne zajednice pomoći će u smanjenju problema agresivnosti kod pasa lutalica. S druge strane, hranjenjem napuštenih životinja poboljšavamo sigurnost naših građana, poručili su iz Općine Novo Sarajevo. 


Reciklomat radi na principu da građani ubacuju reciklabilne materijale poput plastičnih boca u zamjenu za hranu ili vodu za životinje. Svakim novim korištenjem, u posudu izlazi 30 do 40 grama hrane. Na ovaj način osiguravamo hranu ili vodu za životinje koje su u potrebi, a istovremeno motivišemo građane da recikliraju.


- Ovakvi reciklomati nalaze se na velikom broju mjesta u Istanbulu i željeli smo da jedan ovakav reciklomat obezbijedimo i u Općini Novo Sarajevo. Djelujemo tako da smanjimo agresivnost napuštenih pasa, jer poznato vam je da psi kada su siti nisu agresivni. Naravno ovdje govorimo o vakcinisanim i socijalizovanim psima. S druge strane, razvijamo ekološku svijest kod naših sugrađana jer sve one plastične boce koje su završavale u nekom kombinovanom i mješovitom otpadu, na ovaj način idu na posebne deponije i biće reciklirane - rekao je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.


Reciklomat je isporučila firma Eko Grad iz Sarajeva, JP "ONSA" će ga održavati i puniti, dok reciklomat prazni KJKP "Rad". Prvu donaciju hrane izvršila je Fondacija "Dogs Trust".


Ovo je odličan primjer kombinacije brige o životinjama i podizanja ekološke svijesti u korist zajednice, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo. 


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook