Nešić se ne javlja

Dobro čuvani Zoran Galić: Dok se sjednice otkazuju, on uživa u Hrvatskoj

Hronika11.10.24, 09:44h

Dobro čuvani Zoran Galić: Dok se sjednice otkazuju, on uživa u Hrvatskoj
Otkazana je sjednica Nezavisnog odbora PSBiH, na kojoj se trebala razmatrati inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Galića, zbog bolesti članova ovog tijela

 

 

Ponovo je otkazana sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, koja je bila zakazana za 14. oktobar, a na kojoj je trebalo da se razmatra inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića, potvrdio je za Oslobođenje Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

 

Sedam članova

 

Kako je pojasnio, sjednica se otkazuje i ovaj put zbog zdravstvenih razloga pojedinih članova ovog tijela.

 

- Sjednica je otkazana jer nemamo kvorum za rad. Kako je već poznato, Nezavisni odbor je uputio odgovarajuću inicijativu Vijeću ministara BiH još 1. augusta i tu je Nezavisni odbor prilično iscrpio svoja ovlaštenja. S obzirom na to da Vijeće ministara BiH nije donijelo odgovarajuću odluku, dakle, niti je smijenilo niti razriješilo Galića, ponovo sam na Nezavisnom odboru inicirao upućivanje inicijative za provođenje disciplinskog postupka protiv Galića. Međutim, sada imamo situaciju da se sjednice otkazuju - kaže Obralija.

 

Podsjećamo da je i prethodna sjednica Nezavisnog odbora, koja je trebala biti održana 7. oktobra, također otkazana jer su se razboljela dva člana iz reda hrvatskog naroda, pa nije bilo kvoruma za rad. Inače, da bi inicijativa prošla, potrebno je da je podrži sedam članova Nezavisnog odbora i u tom slučaju bi Disciplinska komisija SIPA mogla da utvrdi postojanje razloga za prestanak radnog odnosa Galiću.

 

S druge strane, u Vijeću ministara BiH ne postoji odlučnost da se Galić smijeni. Ministri iz HDZ-a BiH nastoje da isposluju za Galića što bolju poziciju, da bude razriješen, kako bi dobio pozamašnu otpremninu jer je stekao uslove za penzionisanje. Istovremeno, ministri trojke insistiraju na njegovoj smjeni.

Naredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 17. oktobar. Kontaktirali smo ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića kojeg smo htjeli pitati da li će konačno predložiti smjenu Galića? Nije odgovarao na naše pozive, niti je odgovorio na Viber poruku sa istim pitanjem.

 

Krivična djela

 

Naš sagovornik blizak Vijeću ministara, a koji je inače dobro upućen u slučaj Galić, kaže nam da Vijeće ministara očekuje da Nezavisni odbor zauzme jasan stav i kaže šta treba da uradi, a ne da kaže: smijenite ga, a možete ga i razriješiti.

 

Ali, uzimajući u obzir sadašnju situaciju i otkazivanje sjednica, ovaj slučaj još neće biti riješen, a Galić će i dalje uživati sve čari slobode u Hrvatskoj. Od 8. jula je nedostupan policijskim i pravosudnim organima BiH, a osumnjičen je za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela, te je za njim na osnovu naredbe Suda BiH raspisana centralna i međunarodna potjernica.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook