Osvrnuo se na dosta toga

Selektor Njemačke: 'Vaš narod prolazi kroz težak period, neću se tuširati...'

Sport10.10.24, 19:07h

Selektor Njemačke: 'Vaš narod prolazi kroz težak period, neću se tuširati...'
Trener sutrašnjih favorita nije želio isticati posebno nekog od igrača, ali dodao je da zna za kvalitet Džeke

 

 

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Njemačke u petak igraju meč Lige nacija na Bilinom polju u Zenici.

 

Danas su održani posljedni treninzi obje ekipe prije meča, a Nijemci su od 18:30 izašli na press konferenciju koja se održava u prostorijama zeničkog stadiona, piše N1.

 

Uvodnu riječ dobio je trener Njemačke Julian Nagelsmann, a odmah na početku se zahvalio na lijepom dočeku našim ljudima, čak i pored situacije u kojoj se BiH nalazi zbog poplava:

 

- Hvala na lijepom dočeku ljudima iz BiH, uprkos što se nalazi vaš narod u jako teškoj situaciji. Nadam se da vam možemo barem jedno veče vratiti osmijeh na lice”, a potom se osvrnuo na povrijeđene igrače: “Ne znam kakav uticaj će sve povrede imati na ovaj meč. Okosnica ekipe sa Eura je tu, nadam se da će sve biti dobro i nadam se dobrom rezultatu

 

Debi u nacionalnom timu Njemačke imat će golman Alexander Nübel koji je naglasio da ima malu tremu:

 

- Treme malo ima, ali radujem se prvom nastupu u reprezentaciji - rekao je.

 

Nagelsmann je govorio i o problemima s kojim se susreću selektori, timovi i igrači, a to se najviše odnosi na gust raspored i sve veći broj utakmica u sezoni:

 

- Naglasio sam više puta da ću se žaliti zbog kalendara i rasporeda. Treba uzeti u obzit da se fudbal finansira od plata igrača. Postoje ideja da budu pauze između određenih takmičenja, kao što je to u NBA ligi ili NFL-u - ističe.

 

Selektor Elfa dobio je pitanje njemačkog novinara koji je aludirao na “šarmantnost stadiona” Bilino polje, a rekao je sljedeće:

 

- Slažem se s vama, definitivno šarmantan stadion. Za nas ništa nije posebno. Igrali smo na takvim i boljim stadionima. Tuš kabine me ne zanimaju, svakako se neću tuširati. A to što je Demirović rekao ne znam šta je mislio, vjerovatno je manje navijača ali znaju biti jako bučni - kaže.

 

Svoj komentar o svlačionicama našeg najboljeg stadiona dao je i golman Nubel:

 

- Ja ću se tuširati i nemam problem s tim, ne može se porediti s našim stadionom u Stuttagartu, ali nemam problem s tim - kazao je.

 

Nagelsmann nije želio mnogo komentarisati bh. tim, ali istakao je da prati situaciju, te da zna da je debi Sergeja Barbareza pred domaćom publikom i kakav trag je ostavio u Bundesligi:

 

- Svakako sam čuo o povredama i igračima. Moj je posao da se raspitam o protivniku. Znam da je i prva utakmica Sergeja Barbareza na domaćem terenu, a ostavip je veliki trag i u njemačkom fudbalu - navodi.

 

Njemački trener je možda i najbolje upoznat s Erminom Bičakčićem, s obzirom da su sarađivali u Hoffenheimu prije nekoliko godina:

 

- Imali smo u Hoffenheimu dobro vrijeme. Imao je sjajnu karijeru u Bundesligi. Jedan pozitivan lik. I nadam se da će otići kući tužan, a ne ja, kao što mi je rekao maloprije vaš kolega iz BiH da sutra odem kući tužan, da mu je to nada - navodi.

 

Selekcija Njemačke imala je probleme s nekoliko otkazanih dolazaka pred ovaj meč, a poseban fokus bio je Bernd Leno koji nije htio da se odazove pozivu jer mu nije garantovano mjesto prvog golmana:

 

- Naravno da se mora znati pozadina o Lenu. Imao je zahtjeve koje nisam mogao ispuniti. Nije bio zadovoljan. Ima 25 godina i od njega će zavisiti hoće li opet dobiti poziv. Nije zatvorio vrata u reprezentaciji, ali nije ih ni otvorio - kaže.

 

Trener sutrašnjih favorita nije želio isticati posebno nekog od igrača, ali dodao je da zna za kvalitet Džeke:

 

- Ne bih isticao previše nijednog igrača posebno, ali Džeko je veliko ime, pametno igra, nije toliko brz i mnogo je opasan po gol, iako ima toliko godina. Demirović mu stvara prostor i njih dvojica su zaista opasni - rekao je on.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook