Sevnica u Sloveniji

Melania Trump se u memoarima prisjetila odrastanja u Jugoslaviji: Otkrila šokantne detalje

Lifestyle10.10.24, 10:55h

Melania Trump se u memoarima prisjetila odrastanja u Jugoslaviji: Otkrila šokantne detalje
- Iako je Slovenija bila dio komunističke Jugoslavije, komunizam je tamo bio drugačiji od onog u Sovjetskom Savezu - napisala je

 

 

Knjiga bivše prve dame SAD-a Melanije Trump stigla je u utorak u knjižare. U memoarima, između ostalog, opisuje svoje odrastanje u Sevnici. Prisjeća se svoje pokojne majke Amalije koja je za nju bila oličenje elegancije. Bila je dizajnerica pa su njene dvije kćerke, posebice Melania, odmalena bile uključene u svijet mode. Naučila ih je da se svako prvo mora pobrinuti za sebe ako želi brinuti o drugima. Prema njenim riječima, otac Viktor Knavs samouvjeren i poduzetan, brzo je napredovao u tadašnjoj državnoj automobilskoj kompaniji Slovenija Avto, prenosi N1.

 

U knjizi, koju sažima Independent, Melania piše kako je njihov život bio glamurozan, živjeli su u velikoj kući koju je majka lijepo uredila. Napominje i da je njen otac imao nekoliko automobila. Prisjeća se porodičnih izleta u inostranstvo, skijanja, ljetovanja na hrvatskoj obali i uživanja u koncertima poznatih muzičara. Prema njenim riječima, mogli su si priuštiti i dadilju. Kaže da joj je djetinjstvo bilo sretno i puno smijeha.

 

Prisjeća se i odrastanja u komunizmu. 

 

- Iako je Slovenija bila dio komunističke Jugoslavije, komunizam je tamo bio drugačiji od onog u Sovjetskom Savezu. Tokom odrastanja, osjećala sam se više povezanom s našim susjedima u Italiji i Austriji, nego sa drugim komunističkim zemljama istočne Evrope - piše u njenim memoarima.

 

Dodaje kako tokom odrastanja, uprkos komunizmu, nije osjećala mnogo zabrana, ali su se isticali trud i individualna odgovornost. Kako prenose strani mediji, Melania se komunističkog djelovanja svog oca dotiče u pretposljednjem poglavlju knjige – kada se ponovno žali da je mediji lažno predstavljaju. Prema njenim riječima, njegovo članstvo u partiji rezultat je visoke funkcije i plate u kompaniji Slovenija Avto.

 

- Njegovo članstvo u Komunističkoj partiji bilo je obavezno, jer je partija uvela automatsku mjesečnu isplatu dijela plate - piše, ističući da to nije uticalo na njegova politička uvjerenja te da joj roditelji nisu bili previše politički aktivni. Prema njenim riječima, otac i majka bili su uspješni zbog svoje odlučnosti i radnih navika, jer su pojedinci, uprkos brojnim pravilima, nagrađivani za svoj trud.

 

Melanija je studirala industrijski dizajn i arhitekturu u Ljubljani, a stan koji su roditelji kupili za djevojčice dijelila je sa starijom sestrom Ines. Tada se počela baviti svijetom mode, potom se zbog karijere preselila u Italiju, pa u Pariz, nakon čega je s dva kofera i torbom sjela na avion za SAD. 27. augusta 1996. stigla je u New York, gdje je brzi ritam grada potaknuo njenu želju, motivirao je na traženje posla i snimanje kampanja.

 

Dvije godine nakon preseljenja, prijateljica ju je pozvala na zabavu u popularni noćni klub Kit Kat, stigle su limuzinom i smjestile se u VIP zonu. Tu je bio i Donald Trump, koji je bio na spoju s plavušom, a zatim je prišao Melanijinom stolu i predstavio se.

 

- Oči su mu bile znatiželjne, sa zanimanjem je iskoristio priliku i sjeo na susjednu stolicu. Počeo je pričati… Osvojio me u trenu svojim šarmom i lakoćom. Iako se toliko toga događalo oko nas, njegova namjerna usredotočenost na naše upoznavanje učinila je da se osjećam kao da sam u središtu njegovaogsvijeta. Privukla me njegova magnetska energija - opisuje. Zatim ju je pitao za broj, no ona je odbila.

 

- Bio je malo iznenađen. Još više kad sam tražila njegov broj. Dao mi je posjetnicu s rukom ispisanim brojevima - prisjeća se. Ostavila mu je poruku i on ju je tog vikenda pozvao na svoje imanje u New Yorku.

 

- Bio je malo stariji od mene, ali s dvadeset osam godina odmah sam osjetila povezanost s njim - piše ona, ističući da su njegova “radna etika i uspjeh vrijedni divljenja”. Trumpa opisuje s velikim entuzijazmom i tvrdi da su se slagali na mentalnoj razini.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook