9. novembra u Pozorištu mladih

Čarobna Lakiko na Jazz Festu Sarajevo

Kultura10.10.24, 08:40h

Čarobna Lakiko na Jazz Festu Sarajevo
Na solo koncertima svira violončelo i pjeva, a koristeći elektroniku, samplere i loopere kreira sanjarske melodije i ostavlja dojam da ih izvodi ansambl, dok se u Laninoj muzici isprepliću melanholija sevdalinke, strukture klasične muzike i eksperimentalna muzika

 

 

U subotu 9. novembra u okviru međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2024 nastupit će violončelistkinja, pjevačica i kompozitorica Lana Kostić predstavljajući svoj solo projekat Lakiko i aktuelni album „What To Do, How To Live?“ proglašen "iznenađenjem godine" od Švicarske radio-televizije i uvršten u listu najboljih klasičnih albuma 2023. godine.

 

Nakon četiri EP-a ovo je prvi album bosanskohercegovačke umjetnice koja je 2021. godine dobila nagradu kantona Lucern, a prošle godine osvojila je i prvo mjesto na takmičenju Creative Music Awards u Njemačkoj. Lana je 2019. održala solo koncert na Jazz Festu, a njen solo projekat predstavljen je i na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su Montreux Jazz Festival, Cully Jazz Festival ili Jazz Festival Ljubljana.  

 

Nakon završene srednje škole u Sarajevu, Lana je obrazovanje nastavila u Njemačkoj i Švicarskoj, magistrirala je kompoziciju i pjevanje, te nastupa kao solistkinja, kamerna i orkestarska muzičarka, između ostalog u operi u Cirihu i u pozorištu u Bernu.

 

Na solo koncertima svira violončelo i pjeva, a koristeći elektroniku, samplere i loopere kreira sanjarske melodije i ostavlja dojam da ih izvodi ansambl, dok se u Laninoj muzici isprepliću melanholija sevdalinke, strukture klasične muzike i eksperimentalna muzika.


   
Lana Kostić će nastupiti u Pozorištu mladih gdje će tokom Jazz Festa Sarajevo 2024 koncerte održati i austrijski bend Wanting Machine sa Pamelijom Stickney koja će prvi put publici Jazz Festa predstaviti muzički instrument teremin, potom francuski sastav Fakebooks, američki kontrabasist Trevor Dunn i heavy-metal-jazz bend Titan to Tachyons, sjajni američki sastav gitaristkinje Sally Gates.


 
Ulaznice za sve koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024 mogu se kupiti online na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook