Foto/ Sjećate li se juna 1986.?

Ovako je izgledalo kada se, prije 38 godina, izlio Bistrički potok: Voda je nosila automobile, asfalt, kontejnere...

Hronika09.10.24, 19:21h

Ovako je izgledalo kada se, prije 38 godina, izlio Bistrički potok: Voda je nosila automobile, asfalt, kontejnere...
Divlja bujica koja je krenula niz ovu ulicu nosila je automobile i kontejnere, podigla je asfalt i odnijela ga skoro sve do korita Miljacke

 

 

Ovih dana možemo čuti upozorenja kako se zbog gradnje objekta Trebević Hills i sječe šume na ovom lokalitetu može pojaviti klizište. Također, iz Općine Stari Grad upozoravaju da bi nasipi zemlje koji se stvaraju u Bistričkom potoku mogli izazvati njegovo izlijevanje i plavljenje ovog dijela Sarajeva, piše Oslobođenje.

 

Starije Sarajlije se sjećaju kako izgleda kada krenu bujice niz Bistrik. Posebno je u sjećanju ostala poplava iz juna 1986. godine.

 

Tada se, usljed obilnih padavina i nemogućnosti da kanalizacioni odvodi apsorbuju svu vodu, niz Ulicu Bistrik, tadašnju Ulicu 6. novembra, stvorila prava rijeka. Divlja bujica koja je krenula niz ovu ulicu nosila je automobile, podigla je asfalt i odnijela ga skoro sve do korita Miljacke.

 

bistrik-poplava-1986-full

 

U ovoj prirodnoj nepogodi život je izgubila jedna žena. Ljudi koji su u to vrijeme živjeli u ovoj ulici morali su "lopatati" nanijeti materijal da bi uopće mogli izaći iz kuća. Oni koji stanuju u poprečnim ulicama i sokacima danima nisu mogli automobilima izaći iz ili ući u te ulice. Osposobljavanje Ulice 6. novembra za saobraćaj je trajalo nekoliko dana, a za njenu potpunu sanaciju bilo je potrebno i nekoliko mjeseci. Materijalna šteta koju je izazvala ova bujica je bila nemjerljiva.

 

S obzirom na gustu naseljenost ovog dijela grada nije teško za pretpostaviti da bi eventualno izlijevanje Bistričkog potoka, u najboljem slučaju, izazvalo velike materijalne štete, bez ljudskih žrtava.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook