lijepa vijest

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju dobili svoj prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo

Hronika09.10.24, 14:18h

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju dobili svoj prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo
- Ovo je prvi objekt u regiji sa green certifikatom, čime smo zadovoljili evropske standarde, pa smo i na to ponosni. Ovo je šansa za 30 porodica da konačno počnu živjeti život kakav im dolikuje. To znači da će roditelji moći tražiti posao i biti od koristi za društvo, a da će naša djeca biti prihvaćena, rekla je Kavalec

 

 

 

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao njihovi roditelji, dobili su danas svoj prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo - centar Denis.


Centar se nalazi na mjestu nekadašnjeg vrtića "Ciciban" na Grbavici koji je bio devastiran, a koji je u prethodnom periodu obnovljen. Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila je objekt Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će od danas na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.


Članovi porodica, uz pomoć ovakvog centra, konačno će moći obavljati redovne životne aktivnosti i biti korisni za svoju porodicu i društvo u cjelini.

 

djeca-s-posebnim-potrebama-centar

 


Predsjednica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec, zahvalila se svima koji su danas došli da uveličaju otvaranje centra. Naglasila je da se radi o prvom projektu u BiH u čiju realizaciju su bili uključeni vladin i nevladin sektor, međunarodne organizacije, te privatni sektor.


"Ovo je veliki dan kako za Kanton Sarajevo, tako i za porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju, Udruženje i mene lično. Ovim pokazujemo da kada imamo prave ljude, iskrenu volju i cilj, on se može ostvariti. Ovo je priča koju priča vladin i nevladin sektor, međunarodne organizacije i privatni sektor. Ovo je prvi objekt u regiji sa green certifikatom, čime smo zadovoljili evropske standarde, pa smo i na to ponosni. Ovo je šansa za 30 porodica da konačno počnu živjeti život kakav im dolikuje. To znači da će roditelji moći tražiti posao i biti od koristi za društvo, a da će naša djeca biti prihvaćena. Ovo je pobjeda ljubavi. Dokazujemo da ljubav postoji i kada neko ode s ovog svijeta. Moj Denis je na nekom boljem svijetu i vjerovatno nas posmatra, ali ljubav je pobijedila", rekla je Kavalec.


Današnjem otvaranju centra prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, premijer Nihad Uk, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS, predstavnici državne, federalne gradske i opštinskih vlasti.

 

centar-za-djecu-i-osobe-s-poteskocama-u-razvoju-otvaranje-20

 


"Današnjim otvorenjem Dnevnog centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, činimo značajan korak u vraćanju zaboravljenih i zapuštenih objekata u njihovu primarnu funkciju. Decenijama nakon rata, mnogi od predratnih vrtića su bili ili iznajmljeni ili prepušteni propadanju. Danas jedan takav objekt vraćamo djeci a Vlada Kantona Sarajevo planira adaptaciju i drugih objekata koji su u zapuštenom stanju već 30 godina, poput vrtića Kolibri na Pofalićima, čija adaptacija se privodi kraju. Naša vizija uključuje stavljanje svakog djeteta u središte društvene pažnje i pružanje podrške onima kojima je potrebna", rekao je premijer Uk.


(DEPO PORTAL/jk)


(FENA/jk) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook