Postupak potrajao

Hoće li Dodik još dugo dolaziti u sudnicu i kada će mu biti presuda?

Front09.10.24, 09:36h

Hoće li Dodik još dugo dolaziti u sudnicu i kada će mu biti presuda?
Tužilaštvo je obavijestilo Sud da još prikuplja dokaze koje namjerava predložiti u okviru replike

 

 

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, opet je u sudnici. Odgođeno suđenje, nastavljeno, odgođeno... Dodik u sudnici nije bio sedmicu, dvije, mjesec - kako kad. Odmori, putovanja, bolesti, vrućine, predizborni skupovi - sve redom je usporavalo put do presude, piše Oslobođenje.

 

Postupak protiv Dodika je već trebao biti završen, ali datumi pokazuju da se njemu očekivano nije žurilo, a izgleda da nije ni Sudu BiH. Ubrzala je sutkinja Sena Uzunović kada je procijenila da je bila i više nego blagonaklona prema obavezama advokata i optuženih. Ako se uzmu u obzir razne procesne smicalice, nije lako predvidjeti kada će Sud BiH donijeti prvostepenu presudu, a optimistični računaju da bi to moglo biti krajem mjeseca.

 

Analitičar Srđan Puhalo je u svom prepoznatljivom stilu napisao da se ne brine zbog suđenja Dodiku, “jer Bog je na našoj strani!”. Rekao je to jer se pred Sudom “ukazao” i transparent na kojem je pisalo “Narod i Bog su uz Milorada svog”.

 

Dodik je nakon niza krivičnih prijava i istraga uspio zaraditi i optužnicu koju je Sud BiH potvrdio u septembru prošle godine. Predsjednik Republike Srpske i v. d. direktor Službenog glasnika tog bh. entiteta Miloš Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

 

I dođosmo do Suda BiH, a tamo cirkus. I ispred i unutra. Kasnije je Dodik odlučio da će, ipak, poštovati pravila kućnog reda, pa je za cirkus zadužio pristalice. Malo dobace Mile, Mile, malo pljesak... A Mile k’o Mile, odmahne, sa nekim se srdačno pozdravi, pa onda ospe paljbu po sudijama, tužiocima, visokom predstavniku...

 

Dodiku je, čim je kročio u sudnicu, uzimanje ličnih podataka poslužilo da ismijava Sud, pa je izjavio da se rođenja ne sjeća. Tada je Sud BiH, umjesto Dodika i Lukića, konstatovao negiranje krivice, jer su obojica rekla da ne razumiju optužnicu.

 

U međuvremenu je odbijen zahtjev Dodikove odbrane za premještanje suđenja u Banju Luku, kao što su odbijeni i zahtjevi za izuzeće nekoliko sudija i tužilaca. Donesena je i odluka o razdvajanju postupka, nakon što Lukić nije došao na ročište, pa je donesena i odluka o spajanju.

 

Početkom februara je, nakon nekoliko odgađanja, pročitana optužnica. Dragan Kremenović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prvi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je preduzimao službene radnje tokom istrage u ovom predmetu.

 

U nastavku suđenja svjedočili su Milka Devušić i Vladimir Janković, bivši vršioci dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a. Janković vrlo kratko, a Devušić je podnijela ostavku na poziciju nakon što je trebala potpisati i objaviti sporni ukaz.

 

Krajem maja je Tužilaštvo BiH okončalo izvođenje dokaza. Sutkinja Uzunović odbila je prijedlog Dodikove, a kasnije i Lukićeve odbrane da visoki predstavnik Christian Schmidt bude pozvan kao svjedok.

 

Svjedokinja Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, podsjetila je da su sporni zakoni usvojeni u NSRS-u trebali biti razmatrani na Vijeću naroda, jer su to tražili bošnjački delegati, a kada je trebala biti održana sjednica VNRS-a, Golić kaže da su odustali od ispitivanja povrede vitalnog i nacionalnog interesa, s obzirom na to da je Schmidt donio zakon koji obavezuje na poštivanje njegovih i odluka Ustavnog suda BiH.

 

Svjedočenje Jelene Pajić Baštinac, koja je generalni sekretar Službe predsjednika RS-a, svelo se na ponavljanje da Dodik nije imao izbora nego potpisati ukaze za zakone koji se odnose na nepoštivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

 

Boran Bosančić, generalni sekretar Narodne skupštine RS-a i predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika RS-a, kaže da niko nema ovlaštenja da stopira proceduru objavljivanja zakona nakon njegovog donošenja.

 

Generalni sekretar Vlade Srpske i član Upravnog odbora Službenog glasnika Dalibor Panić rekao je da ne postoji propis koji predviđa mogućnost da se usvojeni zakon ne objavi.

 

Tužilaštvo je obavijestilo Sud da još prikuplja dokaze koje namjerava predložiti u okviru replike.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook