FOTO/ Jablaničko jezero

Počelo uklanjanje gomila otpada sa HE Grabovica: Pogledajte kako izgleda

Hronika08.10.24, 17:35h

Počelo uklanjanje gomila otpada sa HE Grabovica: Pogledajte kako izgleda
- Zahvaljujući pojačanim mjerama i aktivnostima, te stručnosti i profesionalizmu zaposlenika, izbjegnuta su veća oštećenja na glavnoj opremi u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac - saopćeno je iz Elektroprivrede

 

 

Poplave na području hidroelektrana na Neretvi su prouzrokovale značajna oštećenja na pomoćnim objektima i nanijele ogromne količine otpada u hidroakumulacije. Samo u hidroakumulaciji Grabovica su prema procjeni, nanesene količine otpada blizu 50.000 m3, s kontinuiranim prlivom novih količina.

 

Nakon što su stečeni uslovi, Elektroprivreda BiH angažovanjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, i uz pomoć Civilne zaštite, započela je s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

 

- Zahvaljujući pojačanim mjerama i aktivnostima, te stručnosti i profesionalizmu zaposlenika, izbjegnuta su veća oštećenja na glavnoj opremi u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac - saopćeno je iz Elektroprivrede.

 

he-grabovica-epbih2

 

Stanje u slivu Neretve se stabilizuje. Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sistemom hidroelektrana se odvija s ciljem potpune normalizacije procesa proizvodnje.

 

S obzirom na najavljene padavine u narednom periodu, Elektroprivreda BiH je angažovala sve raspoložive kadrovske i tehničke kapacitete kako bi obezbijedila uslove za stabilan rad hidroelektrana i snabdijevanje električnom energijom.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook