FOTO & VIDEO/ U 104. godini

Preminuo je Petar Matić Dule, posljednji jugoslovenski narodni heroj

Nedjeljni magazin08.10.24, 16:56h

Preminuo je Petar Matić Dule, posljednji jugoslovenski narodni heroj
Pod njegovim vodstvom, prebačeno je 1100 dobrovoljaca iz Srijema u istočnu Bosnu, zajedno sa velikom količinom hrane, odjeće i sanitetskog materijala. Ova akcija kasnije je poslužila kao inspiracija za film “Veliki transport” reditelja Veljka Bulajića

 

 

Posljednji narodni heroj bivše Jugoslavije, general-pukovnik bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Petar Matić Dule, preminuo je u 104. godini života. Vijest o njegovoj smrti objavljena je u petak u Beogradu, a Matić će ostati zapamćen kao jedan od ključnih sudionika Narodnooslobodilačkog rata i simbol antifašističke borbe, piše Dnevno.

 

Matić je rođen 6. jula 1920. godine u Irigu, gdje je odrastao u imućnoj zemljoradničkoj porodici. Do početka Drugog svjetskog rata bavio se poljoprivredom, no ubrzo se priključio borbi protiv okupatora.

 

Prema navodima Antifašističkog vjesnika, Matić je kao dvadesetogodišnjak postao aktivni sudionik ustanka protiv fašističke okupacije Jugoslavije.

 

petar-matic-dule

 

Nakon Aprilskog rata i okupacije Jugoslavije 1941. godine, obavljao je dužnosti sekretara Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) za Irig, a zatim i sekretara Srijemskog komiteta. Bio je član Štaba za pripremu ustanka te jedan od ključnih organizatora pokreta otpora u Srijemu.

 

Tokom rata, Matić je dva puta bio ranjavan u sukobima sa njemačkim okupatorima. Istakao se kao politički komesar prve Iriške partizanske čete, a u maju 1943. godine postavljen je za komandanta Vojvođanske udarne brigade.

 

Pod njegovim vodstvom, brigada je prebacila 1100 dobrovoljaca iz Srijema u istočnu Bosnu, zajedno sa velikom količinom hrane, odjeće i sanitetskog materijala. Ova akcija kasnije je poslužila kao inspiracija za film “Veliki transport” reditelja Veljka Bulajića. Do kraja rata, Matić je stekao čin potpukovnika, a već 1953. godine, u dobi od samo 33 godine, postao je general-major JNA.

 

 

Nakon rata, Petar Matić Dule završio je Višu vojnu akademiju u Sovjetskom Savezu, a u poslijeratnoj Jugoslaviji obavljao je niz važnih funkcija, uključujući zastupničku dužnost u Skupštini i članstvo u Predsjedništvu Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

 

Godine 1988. izabran je za predsjednika Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), no iste godine smijenjen je zbog protivljenja politici Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Srbije.

 

petar-matic-dule

 

Matić je potekao iz porodice as dubokim antifašističkim korijenima. Imao je petero braće i sestara, od kojih su svi bili partizani. Njegova sestra Anka Matić poginula je kao bombaš tokom borbi za oslobođenje Beograda, a posthumno je proglašena narodnim herojem. Matićeva majka strijeljana je u koncentracijskom logoru Jasenovac, dok je njegov otac bio mučen do smrti u rodnom Irigu.

 

Telegram saučešća uputio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istakavši da će “Petar Matić, kao i svi njegovi saborci, ostati simbol patriotizma i jedan od temelja savremene historije Srbije”.

 

- Srbija će nastaviti pamtiti žrtvu heroja Drugog svjetskog rata, baštiniti vrijednosti za koje su se borili i slobodarsku ideju za koju su davali živote - naveo je Vučić u telegramu.

 

 

(Dnevno.hr/DEPO PORTAL/au/Foto: Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook