Na najstarijem filmskom festivalu u Crnoj Gori

Senad Bašić i Zana Marjanović nagrađeni za uloge u „Bosanskom loncu” i „Djeda Mrazu u Bosni”

Kultura08.10.24, 14:04h

Senad Bašić i Zana Marjanović nagrađeni za uloge u „Bosanskom loncu” i „Djeda Mrazu u Bosni”
Žiri je nagradio i Tihanu Lazović, Vojina Ćetkovića i Momčila Pićurića, dok je specijalno priznanje festivala, među ostalima, dobio i Admir Glamočak.


Sinoć je završen 49. Festival Mojkovačka filmska jesen, najstariji filmski festival u Crnoj Gori, koji je ove godine okupio brojne ljubitelje filma, filmske profesionalce i nagradio izvrsnost u filmskoj glumi. Žiri u sastavu Ana Sofrenović, Branka Bešević Gajić i Draško Đurović donio je jednoglasne odluke o ovogodišnjim laureatima, među kojima su i značajna glumačka imena iz Bosne i Hercegovine.


Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Senadu Bašiću za njegovu upečatljivu izvedbu lika Faruka u filmu „Bosanski lonac“, reditelja Pave Marinkovića. Bašić je svojom glumačkom vještinom još jednom potvrdio status jednog od najpriznatijih glumaca iz regije.


Zana Marjanović također je trijumfirala, osvojivši nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu za lik Selme u filmu „Djeda Mraz u Bosni“, reditelja Emira Kapetanovića. Njena uloga Selme, koja se nosi s emotivnim izazovima u kompleksnom narativu filma, donijela joj je ovo prestižno priznanje. Ovaj film je nastao u produkciji DEPO-a iz Sarajeva.

 

zana-marjanovic


Festival nije nagradio samo glumce iz BiH, već i druge izvanredne filmske umjetnike iz regije. U kategoriji glavnih glumačkih uloga, nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Tihani Lazović za ulogu Dragane u filmu „Živi i zdravi“, reditelja Ivana Marinovića.


Nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu podijelili su Vojin Ćetković za ulogu sveštenika u filmu „Bauk“, reditelja Gorana Radovanovića, i Momčilo Pićurić za ulogu oca u filmu „Živi i zdravi“.


Osim glavnih nagrada, žiri je dodijelio i nekoliko specijalnih priznanja. Vesna Trivalić je dobila priznanje za ulogu mati Serafime u filmu „Služba“, reditelja Andreja Šepetkovskog, dok je Admir Glamočak nagrađen za ulogu Mujice u filmu „Bosanski lonac“.


Priznanje je također dodijeljeno ansamblu filma „78 dana“, rediteljke Emilije Gašić, kao i Predragu Milojeviću za lik Matije Bana u filmu „Matija Ban između dve dinastije“, rediteljke Milice Bajić Đogo.


Festival Mojkovačka filmska jesen, kao najstariji filmski festival u Crnoj Gori, još jednom je pokazao svoj značaj i reputaciju na regionalnoj filmskoj sceni. Nagrade su uručili direktorica Centra za kulturu, Zorica Manojlović, i predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, dok je specijalna priznanja dodijelio umjetnički direktor festivala, Radoslav T. Stanišić.
(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook