ŽARIŠTA KATASTROFA

Možda je Nikšić 'uranio' s teškom optužbom, ali pogriješio nije! BiH je puna raznih 'kamenoloma' koji gazdama donose milione...

Hronika07.10.24, 21:11h

Možda je Nikšić 'uranio' s teškom optužbom, ali pogriješio nije! BiH je puna raznih 'kamenoloma' koji gazdama donose milione...
Nije pitanje hoće li uskoro doći do novih bujičnih poplava i tragedija, nego kada i gdje, jer je žarišta katastrofa, kao ona što se dogodila u Jablanici, mnogo i samo što se nisu aktivirala

 


Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Fuad Kovačević


„Sigurno u Donjoj Jablanici ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, da se nije to brdo srušilo na selo i izbrisalo ga s lica zemlje“, nije čekao predsjednik Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić detaljnu istragu tragedije koja je u noći sa četvrtka na petak odnijela desetke ljudskih života i nanijela nemjerljivu materijalnu štetu u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Kreševu…

 

Možda je „uranio“ s teškom optužbom federalni premijer, ali pogriješio nije – Bosna i Hercegovina je puna raznih „kamenoloma“, koji gazdama donose milione, pa i milijarde, i odnose živote „običnih“ ljudi.


Desetljećima su na ovim prostorima ljudski životi najjeftiniji „repromaterijal“, „sirovina“ preko koje se samozvani biznismeni – u suštini bahati, primitivni i bezdušni prevaranti – enormno bogate i postaju sve bahatiji i bezdušniji.


Bahata vlast koja ubija svoje ljude


Kada je otvoren smrtonosni kamenolom iznad Donje Jablanice? Je li mu prije agresije na Bosnu i Hercegovinu zabranjen rad? Da li je poslije rata privatiziran, aktiviran? Je li imao dozvole i ateste da smije eksploatirati kamen, ko ga je i kako kupio? Sve su to pitanja koja čak nisu najbitnija. Najvažniji je i najstrašniji epilog – poginuli i nestali, unesrećeni i ožalošćeni, uništeno cijelo jedno veliko naselje i poslana, po ko zna koji put, poruka: pohlepa, pljačka i prezir dugo već stanuju ovdje i zadugo ih se nećemo riješiti.

 

Kakva je to vlast, bez obzira na kojem nivou vlada i iz koje god ideologije ili političkog spektra dolazi, koja ne samo da blagonaklono gleda na „poslovne projekte“ i beskrupulozne tranzicijske mešetare koji doslovno ubijaju ljude, nego ih na to i (in)direktno potiče? Loša, kriminalizirana, nehumana, nedemokratska, korupcionaška, nepotistička, nesposobna (slobodno nastavite niz)… sve je to uglavnom tačno, pa i nedovoljno. No, mogla bi se, uz rijetke časne izuzetke, bez imalo zazora, ustručavanja i straha da nekoga uvrijedimo, nazvati samo jednom riječju – bosanskohercegovačka.

 

Posljednja kataklizma u sjevernoj Hercegovini i srednjoj Bosni ništa nije ni novo, ni neočekivano, ni – nažalost – posljednje. Samo je to slijed i rezultat onoga što je ovdje postalo način života – našim životima, sudbinama, imovinom, ugledom i budućnošću upravljaju oni koji na odgovorne funkcije i najvažnije pozicije postavljaju: podobne, nesposobne, polupismene, besprizorne, bahate i nemilosrdne. Ima tu neke „logike“ – kada bi birali i afirmirali pametne, sposobne, kvalitetne, provjerene… ne bi s njima mogli vladati i upravljati; pa ti i takvi bi im pokvarili sve planove i razotkrili ih ko su i kakvi su.

 

Ko to danas sluša struku, profesore, eksperte?


Da su odgovorni samo pogledali upozorenje od 2. oktobra Agencije za vodno područje Jadranskog mora („Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg) i poduzeli ono što su trebali sada bi 15 stanovnika Donje Jablanice i Buturović Polja bilo kod rodbine i prijatelja ili u privremenom smještaju, a ne u mrtvačnicama, mezarima, grobovima.

 

Da su poslušali struku, profesore, eksperte, dobronamjerne i stručne savjete i preporuke, sada bismo žalili za kućama, automobilima, cestama, prugama… i imali žive ljude.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook