Povukli dokumentaciju iz arhiva

Vlada HNK: Preduzeće "Sani" nikada nije dobilo koncesiju za eksploataciju kamena u Donjoj Jablanici

Hronika07.10.24, 17:57h

Vlada HNK: Preduzeće
Posljednji inspekcijski nadzor, po Zaključku Vlade HNK, obavljen je u augustu 2021. godine

 

 

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona iz svoga arhiva povuklo cjelokupnu dokumentaciju vezanu za poduzeće "Sani" d.o.o. iz Jablanice.

 

Iz dokumentacije je vidljivo kako je naziv pravne osobe "Društvo za eksploatiranje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica", registrirano pod djelatnošću 23.70 (rezanje, oblikovanje i obrada kamena). Društvo je od Vlade HNK u više navrata tražilo koncesiju za eksploatiranje kamena na području Donje Jablanice, što nikada nisu dobili, saopćeno je iz Vlade HNK.

 

U saopćenju se navodi kako su izlazeći po zapremljenim prijavama, kantonalni inspektori u spomenutom razdoblju u više navrata, počevši od 2009. godine, obavili inspekcijske nadzore nad otvorenim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje naloženih mjera.

 

- Između ostaloga, 2009. godine predmetnom je kamenolomu zabranjeno izvođenje radova da bi iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Godine 2011. kantonalni su inspektori izdali i prekršajni nalog za 'Sani d.o.o.' Jablanica u iznosu od 5.000 KM kao i prekršajni nalog za odgovornu osobu u iznosu od 500 KM - kazali su.

 

Posljednji inspekcijski nadzor, po Zaključku Vlade HNK, obavljen je u augustu 2021. godine, a u zapisniku o zatečenomu stanju stoji slijedeće:

 

- Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primjetno nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem dijelu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promjena od zadnjeg nadzora odnosno nisu se izvodili bilo kakvi radovi.

 

Potvrdili su i kako je društvo "Sani" d.o.o. Jablanica od Vlade HNK dobilo, putem Ministarstva privrede, poticaj u iznosu od 14.000 KM za tehnološki razvoj i digitalizaciju te kako je bitno naglasiti kako je poticaj dodijeljen za stvarnu registriranu djelatnost Društva koja ne obuhvaća eksploatiranje kamena.

 

- U arhivu Ministarstva, nakon 2021. godine nema zabilježena nijedna prijava za provođenje inspekcijskoga nadzora nad predmetnim kamenolom. Ističemo kako ovim izvještajem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim tijelima koja će utvrditi činjenično stanje. Cjelokupna će dokumentacija istražnim tijelima biti dostupna kada ju zatraže - zaključili su iz Vlade HNK.

 

(FENA/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook