biće žestoko

Velika borba u KS za općinska vijeća: SDP raste, prvi i u Starom gradu! NiP pada, SBiH sve jača, ali ko će birati gradonačelnika?

Hronika07.10.24, 14:24h

Velika borba u KS za općinska vijeća: SDP raste, prvi i u Starom gradu!  NiP pada, SBiH sve jača, ali ko će birati gradonačelnika?
Rezultati nisu potpuni, ali su na velikom uzorku i teško je da će se desiti neke veće promjene s preostalim rezultatima

 

 


Sada je već poznato ko će obnašati načelničke funkcije u općinama u Kantonu Sarajevo.


Tako je Benjamina Karić (SDP) postala prva direktno izabrana načelnica jedne općine u Kantonu Sarajevo. Prema posljednjim informacijama ono ima oko 450 glasova prednosti u odnosu na kandidata SBiH Muamera Bandića.


U odnosu na izbore prije četiri godine trojka je dobila Stari Grad, koji je tada držao Ibrahim Hadžibajrić te Ilijaš, koji je bio u rukama SDA. Irfan Čengić (SDP) će biti načelnik Starog Grada, a Amar Dovadžija (NiP) će biti prvi čovjek Ilijaša, analizira Avaz.


Pobjeda iz pritvora


SDA je zadržala Vogošću, gdje je pobijedio njihov Migdad Hasanović, Hadžiće, gdje će Eldar Čomor zamijeniti njihovog Hamdu Ejubovića te Trnovo, gdje je Ibro Berilo iz pritvora pobijedio Bajru Lindova (SDP). 


Treba naglasiti da je u Vogošći bila manja razlika nego u prethodnim izbornim procesima.


Semir Efendić je ostvario ubjedljivu pobjedu u Novom Sarajevu, a Srđan Mandić uprkos opstrukcijama iz NiP-a je došao do lagane pobjede u Centru. Nermin Muzur je imao skoro 13.000 razlike prednosti u odnosu na SDA-ovog Samira Lokvančića.


Ono što se se sada nameće kao pitanje je kakva će situacija biti u općinskim vijećima, jer će oni birati gradske vijećnike, koji će onda birati gradonačelnika. Za to nije potrebna prosta većina, nego i da je potrebno zadovoljiti nacionalnu strukturu. Primjera radi, ukoliko stranka koja ima prostu većinu u vijeću nemaju nekoga koji pripada odgovarajućoj nacionalnoj skupini u vijeću, a opozicija ima, bira se vijećnik iz te stranke.


Ono što je evidentno prema prvim rezultatima da je NiP za općinska vijeća doživio veliki pad, a SDP rast. Novost je i da je SBiH vrlo bitan faktor u većini općina, a DF je doživio blagi rast.


Po procentima u općinama približan je broj glasova trojke (SDP, NS i NiP) i zelene trojke (SDA, DF i SBiH), izuzev u Novom Gradu gdje je zelena trojka poprilično uvjerljiva.


U Novom Sarajevu SDP je prva stranka s 18,19 posto glasova za vijeće, prati ih SDA s 18,01, SBiH ima 16,27 posto, Naša stranka 14,49, NiP 11,43, DF 6,31, Naprijed BiH 4,18, NES 3,78 i Platforma za progres 3,37 posto. 


SDP prvi u Starom Gradu


U Starom Gradu SDP je također prva stranka, a osvojili su 24,31 posto glasova. SDA je na drugoj poziciji s 22,16 posto, a NiP je daleko ispod s 12,8 posto. DF je imao 12,66 posto glasova, Naša stranka 6,85, SBiH 6,66, Snaga naroda 4,7 posto, NES 4,12, Naprijed BiH 4 posto.


U Centru je Naša stranka dobila najviše podrške građana za Općinsko vijeće. Za njih je glasalo 21,06 posto građana Centra, SDP je imao 19,18 posto glasova, a SDA 18,10 posto. NiP, koji je ranije bio prva stranka u ovoj općini, sada je imao 13,46 posto glasova, a SBiH 12,81 posto. Parlamentarni su još DF s 6,73 posto i NES s 3,09 posto. Treba naglasiti da je riječ o nepotpunim rezultatima i da postoji mogućnost da NES završi ispod praga od 3 posto.


U Općini Novi Grad Stranka za BiH je imala podršku 30,68 posto glasova, SDA 19,80 posto, a NiP 12,24 posto.


SDP je četvrta politička opcija s 11,48 posto glasova, Naša stranka ima 7,76 posto, a parlamentaran su još i BOSS 3,99 posto i DF s 3,39 glasova.


Rezultati nisu potpuni, ali su na velikom uzorku i teško je da će se desiti neke veće promjene s preostalim rezultatima.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook